Viktor Orban Ilustracija: Shutterstock/Marco Iacobucci Epp

“Orbanova politika se zasniva na provokacijama, pokušava do kojih granica može da ode u okviru EU ili NATO. Sa druge strane, on mora da 'hrani' i svoje ne malobrojne glasače na krajnjoj levici. A treći i najvažniji razlog je da skrene pažnju sa gorućih ekonomskih problema: inflacija više od 20 posto, ogromni računi za struju, gas i ljudi u Mađarskoj sve teže žive", kaže za N1 novinar iz Budimpešte Gabor Bodiš, komentarišući šal premijera Mađarske Viktora Orbana na kojoj je iscrtana karta "Velike Mađarske", a koju je nosio na utakmici Mađarska – Grčka.

Kako prenosi N1, Orban je u objavi na Instagramu snimljen sa navijačkim šalom u nacionalnim bojama Mađarske i sa mapom Kraljevine Mađarske, koja je do kraja Prvog svetskog rata obuhvatala i deo današnje Slovenije, Slovačke, Ukrajine, Hrvatske, Austrije i Srbije. Takozvanim Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine, Mađarska je izgubila skoro 70 odsto svoje teritorije, a više miliona Mađara je postalo deo drugih država.

„Promocija revizionističkih ideja u Mađarskoj ne doprinosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu sa principima evropske politike“, napisao je na Fejsbuku portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko i dodao da će Ukrajina pozvati mađarskog ambasadora u Kijevu da izrazi protest.

Orbanov šal osudili su i rumunski, slovački i sa zadrškom hrvatski zvaničnici, dok je austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova u reakciji za Politico, istaklo da „Kraljevina Mađarska ne postoji više od 100 godina”, te da će o tome “prvom prilikom informisati i mađarske komšije“.

Ovo nije prvi put da je zvanična Budimpešta kritikovana zbog revizionističkih izjava. Tako je, u maju ove godine, Orban u izjavi za javni medijski servis Mađarske govorio o nabavci energenata morskim rutama.

Tom prilikom je rekao da bi Mađarska bila u boljoj poziciji da ima izlaz na more, koji joj je oduzet, aludirajući na hrvatsku Rijeku koja je pripadala toj zemlji pre Prvog svetskog rata.

U maju 2020. godine, mađarski premijer je poželeo sreću maturantima koji su tog dana imali test iz istorije uz fotografiju globusa na kojoj je prikazana „Velika Mađarska“.

Iste godine u junu, na stotu godišnjicu potpisivanja Trijanonskog sporazuma, Orban je otkrio spomenik na granici Mađarske i Slovačke na kojem se nalazi spomen-ploča sa mapom „Velike Mađarske“.

Mapa se pojavila i 2019. godine, kada je Orban na društvenim mrežama objavio sliku o sastanku svoje stranke, dok se u pozadini video taj simbol.

I dok opozicija u Hrvatskoj, kako ističe Sandra Benčić, saborska zastupnica Zeleno – leve koalicije konstatuje da “Orbanova politika nikad nije bila značajno prijateljska prema Hrvatskoj”, te da “Orban koristi MOL da bi onemogućio Hrvatskoj da samostalno upravlja energetskim sektorom”, premijer Hrvatske Andrej Plenković poručuje da ne stiže da se bavi tuđim šalovima, a predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću Orbanov potez je “smešan” i na njega “ne bi trebalo reagovati”.

“Nasmejaću se tome. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj svode se na to da u avgustu mesec dana krstari Jadranom i da se nađemo na večeri“, rekao je Milanović i dodao: „Ne bih se ozbiljnije obazirao na to. Kakve komšije imamo, ona (Mađarska) je ipak najbolja“.

Zvanični Beograd na Orbanove provokacije nije reagovao. Reakcija nije stigla ni od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ni od premijerke Ane Brabić, ni od Ministarstva spoljnih poslova, ali ni od koalicionog partnera SNS-a Saveza vojvođanskih Mađara, stranke koja održava bliske odnose sa Orbanovim Fidesom i uživa podršku mađarskog premijera.

“Žestoke reakcije suseda, bez Srbije, na trenutak bacaju u drugi plan finansijske probleme u Mađarskoj. Tome treba dodati da se iz unije zadržavaju pare (više od 13 milijardi evra) za Mađarsku zbog (ne)vladavine prava i korupcije i prvi put nakon 12 godina, izgleda da unija ozbiljno misli da kazni Orbanovu vladu“, kaže za N1 novinar Gabor Bodiš, dodajući da “Vučić ćuti zbog ličnog prijateljstva sa Orbanom, zasnovanog na obostranoj ekonomskoj koristi”.

BONUS VIDEO Viktor Orban i šal Velike Mađarske: Šta je poruka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar