Nikola Nikodijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je da gradski parlament treba da diskutuje o kvalitetu vazduha, stanogradnji, energetskoj efikasnosti, za šta je dokaz i to što je na zahtev jednog dela odbornika zakazao današnju sednicu gradske skupštine. Sve su to teme od značaja za Grad Beograd, ali kritika bez ponuđenih rešenja je demagogija, naveo je on.

„Kvalitet vazduha treba da bude na mnogo većem nivou nego što je danas, ali svi znamo šta su uzroci: individualna ložišta, saobraćaj i meteorološki uslovi. Oko 300.000 domaćinstava u Beogradu ima individualna ložišta. Poslednjih deset godina, da bismo predupredili lošu situaciju, omogućili smo što većem broju ljudi da se priključi na sistem daljinskog grejanja. Tako je poslednjih pet godina na sistem daljinskog grejanja priključeno 1,5 miliona kvadrata, odnosno 25.000 individualnih korisnika. To je odgovorna politika“, istakao je Nikodijević, prenosi BeoInfo.

Broj mogućih priključaka biće još veći kada Vinča bude povezana na sistem daljinskog grejanja na Konjarniku, dodao je on, i precizirao da bi to moglo da bude čak 25.000 novih priključaka. Takođe, gasifikacija se sprovodi u svakoj beogradskoj opštini, naročito u onima koje su udaljene i nemaju mogućnost za priključenje na daljinski sistem grejanja, što je takođe ekološki prihvatljivo.

„Problem saobraćaja u Beogradu rešava se jedino gradnjom metroa. Pedeset godina unazad se priča o tome, ali smo upravo mi prvi koji smo počeli da ga gradimo. Metro ne samo da će smanjiti broj automobila, nego i saobraćajne gužve. Takođe, prvi smo i koji smo kupili elektro i ekološke autobuse na gas da bismo iz upotrebe počeli da izbacujemo one na ekološki neprihvatljiva goriva. Strategija Grada Beograda pokazuje da ćemo ih od pet do sedam godina i totalno izbaciti iz sistema javnog prevoza“, naglasio je Nikodijević.

Jedino na meteorološke uslove se teško utiče, ali i to je moguće, na prvom mestu pošumljavanjem. U poslednjih osam godina pošumljenost Beograda porasla je za četiri odsto, precizirao je Nikodijević.

Nesanitarna deponija u Vinči danas ne postoji kao zagađivač, a više desetina kotlarnica na mazut i ugalj je ugašeno, podsetio je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada je precizirao i da je veoma važno to što je Grad Beograd poslednjih godina u saradnji sa resornim Ministarstvom postavio merne stanice svuda po gradu, te sada građani mogu da vide stanje kvaliteta vazduha, što svakako ranije nije bio slučaj.

BONUS VIDEO: Šapić preživeo šetnju sa poverenicom SNS za Beograd, a da li će vanrednu sednicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar