Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia/TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/Amir Hamzagic/ATAImage

Nakon što su američki mediji otkrili da je ruska paravojna formacija "Vagner" poslala svoje ljude u Srbiju sa ciljem da se suprotstave aktivnostima ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima, portal Nova.rs pokušao je od nadležnih u našoj zemlji da dobije više informacija o ovoj plaćeničkoj grupi i njihovom delovanju, ali naišli smo na zid ćutanja. Ni sa jedne adrese kojoj smo se obratili nismo dobili ni reč na ovu temu.

Naime, Nova.rs obratila se Ministarstvu unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) i Ministarstvu spoljnih poslova, ali do objavljivanja ovog teksta ni iz jedne od pomenutih insitucija nismo dobili odgovor. Pitanja na koje smo tražili odgovor su da li je Vagner zaista prisutan u Srbiji i, ukoliko je to tačno, šta naša država planira da uradi po tom pitanju i zašto je to dozvolila.

Politiko: Od decembra su u Srbiji

Iako naš portal nije mogao da dobije potvrdu od nadležnih u Srbiji, američki mediji već danima pišu o prisustvu ove ozloglašene plaćeničke grupe iza koje stoji čovek pod nadimkom “Putinov kuvar”.

List ”Politiko” došao je u posed tajnih dokumenata u kojima se navodi da su Sjedinjene Države zabrinute zbog širenja ruske paravojne formacije Vagner van Rusije, pre svega u Srbiji. “Politiko” navodi da su Vagnerovci u Beograd stigli u decembru prošle godine, sa ciljem da zaustave antiruski narativ u Srbiji.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

“Od tada je pokrenuta operacija kako bi se suprotstavila aktivnosti elemenata ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima”, navodi se u depeši u koju je portal iz Vašingtona imao uvid.

Ovo nije prvi put da se ozloglašena grupa plaćenika iz Rusije dovodi u vezu sa našom zemljom. Državljanin Srbije je 2017. godine osuđen zbog ratovanja na istoku Ukrajine u sklopu Vagnera, a često se pominje i njihovo prisustvo na protestima u Beogradu 2020. godine.

Vučić: Da se udvaram Vagneru?

Nekoliko dana pre nego što je objavljen tekst “Politika”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “ta paravojna formacija nema šta da traži u Srbiji”. U svom poslednjem televizijskom intervjuu u 2022. godini, a povodom nedavne objave grupe Vagner da je u Srbiji formirala kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje, Vučić je rekao da „neće nikom da se udvara“.

„Da se udvaram Vagneru? Neću nikome da se udvaram, nemate šta da radite u Srbiji, ni vi ni NATO. Sa NATO-om moramo da sarađujemo jer ste vi Rusi napustili Kosovo, a sa vama sarađujemo jer smo prijatelji, jer nam pomažete u Savetu bezbednosti UN“, naveo je Vučić.

Pre dva dana o Vagneru govorio je Derek Šole, savetnik američkog Stejt departmenta,tokom posete Beogradu izrazio je zabrinutost zbog delovanja ruskih plaćenika.

PROČITAJTE JOŠ

„Videli smo da grupa Vagner pokušava da regrutuje vojnike iz Srbije i drugih zemalja, mislimo da to ne treba da se nastavi. Znam da postoji zabrinutost ovde tim povodom, mi smo izneli naše brige. Radujemo se saradnji sa vladom u Beogradu, kao što radimo i sa drugim zemljama, na okončanju tog delovanja“, kazao je Šole.

Otimanje i ratni zločini 

Vagner je ovih dana u centru svetske pažnje zbog bitke za grad Soledar u Donjeckoj oblasti. Mali gradić, u kom je pre rata živelo oko 10.000 stanovnika, postao je centralna tačka okršaja u Donbasu. Glavnu reč vode upravo Vagnerovci, koji čak tvrde i da kontrolišu grad, iako to ukrajinska strana demantuje.

Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Grad, koji se nalazi oko 18 kilometara od Bahmuta, još jednog gradića u Donjeckoj oblasti za koji su se vodile krvave bitke, nalazi su u neposednoj blizini rudnika soli kojih, navodno, šef Vagnera želi da se dokopa.

Ovo nije prvi put da je Vagner na meti optužbi da otima prirodna bogatstva rudnike ili firme na teritorijama na kojima deluje. Iste optužbe mogle čuti i kada je u pitanju njihovo delovanje u Siriji i Centralnoafričkoj republici.

Do rata u Ukrajini, zvanična Moskva negirala je bilo kaku povezanost sa Vagnerom.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:REUTERS/Igor Russak

Ova grupa važila je za “privatnu vojnu kompaniju”, a verovalo se da je osnivač iste bivši oficir ruske vojske i veteran iz Čečenije Dmitrij Utkin. Tek pre nekoliko meseci biznismen Jevgenij Prigožin priznao je da stoji iza grupe koja je sve češće na meti optužbi za ratne zločine u Ukrajini.

Prigožin, biznismen iz Sankt Peterburga koji je nadimak „Putinov kuvar“ dobio jer je snabdevao zvanične događaje u Kremlju hranom i pićem, sve češće se pojavljuje u javnosti, uključujući i snimke na kojima se vidi kako razgovara sa robijašima koje regrutuje za ukrajinski front.

Inače, procenjuje se da se oko 20.000 plaćenika bori za Rusiju u Ukrajini. Borci Vagner grupe čine oko 10 odsto ruskih snaga u Ukrajinu, prema podacima britanske vlade.

BONUS VIDEO: Srećko Đukić i Vladan Alimpijević_ Srpske vlasti su spremne da zarade od bilo koga, pa i Vagnera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare