Svetski mediji ovih dana bave se načinom vladanja Aleksandra Vučića, a među njima je i britanski “Gardijan” koji je srpskog predsednika označio kao “populističkog i prokremljanskog autoritarca”. Neobično je, međutim, što je provaldin tabloid “Informer” tri dana ranije “ekskluzivno” otkrio da će sagovornici tog britanskog lista biti i predstavnici Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Postavlja se pitanje da li su novinari “Gardijana” ili sagovornici tog lista prisluškivani.

Pre četiri dana Informer je u tekstu pod naslovom “Otkrivamo! Srpski hejteri iz NVO spremaju napad na predsednika Vučića u ‘Gardijanu’” objavio da taj britanski list zajedno sa pojedinim NVO i predstavnicima civilnog sektora, među kojima su Beogradski centar za bezbednosnu politiku i BIRODI, sprema izrazito negativan tekst o Aleksandru Vučiću i dešavanjima u Srbiji.

Odbrana Vučića od svih vrsta napada nije neobična za taj list, ali jeste saznanje ko će biti sagovornici novinara Gardijana, mnogo pre nego što je to objavljeno.

Zbog toga je BCBP javno postavio pitanje ko je i kako dobio informaciju da će njihov istraživač dati izjavu za “Garidijan”, da li su novinari ili predstavnici NVO prisluškivani, kao i da li će nadležne istitucije reagovati da zaštite nezavisnost i obezbede sigurnost NVO.

Srđan Cvijić, predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora u BCBP, kaže za Nova.rs da ne zna kako je Informer došao do informacije o sagovornicima Gardijana.

Srđan Cvijić Foto: promo BCF /Aleksandar Anđić

“Da znamo, ne bi postavili to pitanje. Nadležni organi bi to trebalo da ispitaju da li je bilo nelegalnog prisluškivanja novinara ili naših istraživača koji su intervjuisani za taj članak. Zna se ko su nadležni organi – BIA, policija, tužilaštvo”, navodi Cvijić.

Nedavno su i predstavnici opozicije, koji su organizatori protesta “Srbija protiv nasilja”, postavili pitanje da li su prisluškivani. Sumnju je pobudila izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da će opozicija na narednom protestu (koji je održan prošlog petka) blokirati Gazelu. Samo dan ranije blokada Gazele pominjala se kao predlog na štabu protesta.

BONUS VIDEO Aleksandar Vučić o „naručenom“ tekstu u Njujork Tajmsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare