Foto:KoSSev

Novoizabrani predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica je Nedžad Ugljanin. On je izjavio posle sednice da je novi saziv skupštine tranzicioni. "Mi smo došli u kuću bez domaćina. Mi znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin u ovakvoj sistuaciji", rekao je Ugljanin.

Novoizabrani predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin izjavio je posle sednice da je novi saziv skupštine tranzicioni. „Mi smo došli u kuću bez domaćina. Mi znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin u ovakvoj sistuaciji“, rekao je Ugljanin.

Nedžad Ugljanin, koji je predstavnik Bošnjaka, istakao je da izvršna, pa i zakonodavna vlast, pripada srpskoj zajednici i da manjinskoj ne pripada da se brine o većinskoj zajednici, jer to oni treba da rade.

„Mi smo došli u kuću bez domaćina. Mi znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin u ovakvoj sistuaciji, ali mi nismo krivi za ovakvu situaciju. Mi ćemo se što manje baviti političkim pitanjima, u interesu svih zajednica, bez obzira kojoj nacionalnosti pripadaju, koje su u skladu sa zakonom i statutom opštine Severna Mitrovica“, rekao je Ugljanin.

Dodao je da se neće baviti političkim stvarima, i da će čekati april, da dođe do izvršne vlasti, jer su trenutno samo zakonodavna vlast.

„Bez izvršne vlasti ne možemo da funkcionišemo kao opština. Mi ćemo čekati taj momenat. Mi smo spremni. Možda ćemo biti i tranziciona vlast da prepustimo domaćinu koji je napustio svoju kuću, da se vrati u svoju kuću, da bi mogao da brine o svim zajednicama, naročito o većinskoj zajednici, jer nama kao manjinskim zajednicama ne pripada da se brinemo o većinskoj zajednici. Naprotiv to je njihova potreba i oni to treba da rade. Mi smo preuzeli tu ulogu na dobrobit svih građana“, rekao je Ugljanin.

U Skupštini opštine Severna Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv parlamenta i formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima, u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, od 16 poslanika jedan je Srbin, Dušan Milunović sa liste „Građanska inicijativa Srpski opstanak“.

Nakon što su Srbi napustili kosovske institucije, CIK je odobrio zamenu odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica, gde su sada u većini Albanci.

Predsednica u Prištini Vjosa Osmani vanredne izbore za predsednika opštine Severna Mitrovica, te ostale tri opštine na severu zakazala je najpre za 18. decembar a onda ih zbog porasta tenzija na severu, odložila za 23. april sledeće godine.

Srpski odbornici, predsednici skupština i četiri predsednika opštine u sve četiri opštine na severu podneli su početkom prošlog meseca kolektivne ostavke, nezadovoljni politikom vlade u Prištini.

***

BONUS VIDEO: Oglasile se sirene u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar