Radomir Lazović, Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret Ne davimo Beograd tražiće na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje da tužilaštvo podnese predlog za zabranu "Informera", kao i svako dalje finansiranje ovog lista javnim novcem.

U toku je sednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, na kojoj se raspravlja o intervjuu sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je objavio list „Informer“

Poslanik Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd Đorđe Pavićević će zahtevati da se protiv Informera pokrenu konkretne i hitne mere, a njihov pravni tim će se obratiti tužilaštvu jer nema prepreka da se to odmah uradi. Zahtevaće i da se obustavi svako buduće finansiranje Informera javnim novcem, od početka 2020. godine grad je finansirao Informer sa najmanje 17 miliona dinara.

„Pravni tim pokreta Ne davimo Beograd će na osnovu čl. 59-60 Zakona o javnom informisanju i medijima zahtevati od tužilaštva da podnese predlog za zabranu ovog tabloida. Umesto da štiti privatne interese Dragana Vučičevića, želimo da podsetimo Tužilaštvo da je njegov primarni, Ustavom utvrđeni zadatak zaštita javnog interesa.Savet za štampu je u toku 2021. godine 11 puta izrekao meru javne opomene tabloidu Informer, a u prvih šest meseci 2022. još dve javne opomene. U najskorijem ispadu, Informer je višestruko prekršio profesionalne standarde i Kodeks novinara Srbije, ali i odredbe Zakona o informisanju i medijima koji izričito zabranjuje povredu dostojanstva žrtava nasilja (čl. 79. st. 3. Zakona)“, kažu iz Ne davimo Beograd i dodaju:

„Na nivou grada Beograda, odbornici i odbornice Ne davimo Beograd zahtevaju da se obustavi svako finansiranje Informera, koji je u prethodnoj godini dobio više gradskih medijskih konkursa u višemilionskim iznosima. Prema javno dostupnim podacima, Informeru je samo od početka 2020. godine do danas dodeljeno najmanje 18,3 miliona dinara na medijskim konkursima opština i gradova širom Srbije. Većinu ovog novca dodelio im je Grad Beograd – skoro 17 miliona dinara. Pored Beograda, novac su Informeru davali i Novi Sad i Pančevo – po pola miliona dinara, Kikinda 200.000 dinara a Odžaci i Sombor po 100.000“.

BONUS VIDEO: Olivera Zekić o intervjuu sa silovateljem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare