Foto:N1

Ne davimo Beograd poziva zaštitnika građana Zorana Pašalića da objavi javno izveštaje i preporuke o kontroli rada lokalne samouprave Grada Beograda, povodom prekomernog zagađenja i kontrole koju je pokrenuo u januaru ove godine.

„Ova kontrola je pokrenuta u januaru ove godine, kada je veliko i dugotrajno zagađenje vazduha odjeknulo u javnosti. Inicijativa Ne davimo Beograd je tada, zajedno sa velikim brojem udruženja građana, organizovala seriju protesta zahtevajući konkretne mere u rešavanju zagađenja vazduha“, piše u saopštenju Ne davimo Beograd.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Posle ovoga, pokrenut je postupak kontrole rada Ministarstva zaštite životne sredine i jednog broja lokalnih samouprava zbog prekomerne zagađenosti vazduha, koja pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava u Srbiji u toku 2018. i 2019. godine od strane poverenika, no do danas nikakav izveštaj o stanju u Beogradu nije objavljen.

Foto: Promo

„Podsećamo na činjenicu da ni Ministarstvo zaštite životne sredine, ni vladina radna grupa za rešavanje zagađenja vazduha, ni drugi nadležni državni organi nisu preduzeli niti sproveli nijednu konkretnu meru koja bi vodila smanjenju zagađenja vazduha, već su svi koraci, sprovedeni u ovom domenu, bili namenjeni relativizaciji i umanjenju ovog problema u javnosti“, zaključuju u Ne davimo Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar