Marina Lipovac Tanasković
Marina Lipovac Tanasković Foto:Narodna strnka

Narodna stranka smatra da su preduzeće Infrastruktura železnice Srbije i nadležno ministarstvo direktno odgovorni za iskakanje iz šina i prevrtanje vagona-cisterne 25. decembra na magistralnoj pruzi Niš - Dimitrovgrad kod Pirota, rekla je danas Marina Lipovac Tanasković.

Kako je navela u pisanoj izjavi, razlog nesreće je loše stanje koloseka koji je u nadležnosti Infrastrukture Železnice Srbije.

Ona je podsetila na ispadanje nekoliko vagona cisterni koje su prevozile amonijak 2018. godine na železničkoj pruzi Niš–Zaječar–Prahovo, iskliznuće cisterne-voza na pruzi Šabac – Mali Zvornik koje su prevozile natrijum-hidroksid, nedaleko od ulaska u železničku stanicu u selu Brasina u martu 2019, kao i iskakanja iz šina i prevrtanje vagona-cisterne pune sumporne kiseline kod Jagodine u novembru 2020, ali i situacije iz 2021. godine kada je na deonici pruge Zaječar-Požarevac, u stanici Kaona, došlo do naprsnuća cisterne natovarene fosfornom kiselinom i njenog curenja.

Prema njenim rečima, Narodna stranka je pre dve godine upozoravala da se pruge godinama ne održavaju i da je bezbednost na železnici dodatno ugrožena, jer su ukinuta radna mesta čuvara pruge koji su kontrolisali stanje šina svakog dana.

Ukazala je i da su radnici Infrastrukture Železnice Srbije podizvođači kod svih radova koje izvode remonteri, što je još jedan od razloga da redovnog održavanja nema, da je broj radnika smanjen i da je daleko ispod minimuma.

Kako je napomenula, Narodna stranka je upozoravala i da nema saradnje železničkih preduzeća u Srbiji, koja mora da postoji i koja je delimično propisana zakonom, što dovodi do ugrožavanja bezbednosti.

Istakla je i da prevoznici radi svoje koristi puštaju u saobraćaj vagone koji tehnički nisu ispravni ili su natovareni preko dozvoljene vrednosti i da Infrastruktura Železnice Srbije ne nalazi rešenja da proveri ostale elemente voza za koje se smatra da su ključni za bezbednost.

Praksa da se reaguje tek kada se nešto desi i da se Narodnoj stranci prišiva da priziva nesreću kada ukazuje na mogućnost problema mora hitno da se promeni i da konačno neko bude odgovoran za stanje na železnici, kazala je Lipovac Tanasković.

BONUS VIDEO: Neispravna pruga kod Pirota

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare