Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK, Mathieu CUGNOT/Evropski parlament,TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

U velikom intervjuu za dnevni list "Nova" evroposlanica iz redova Zelnih Viola fon Kramon poručila je da Srbija rizikuje da izgubi slobodan vizni režim sa EU i da postoji opasnost da će postati marioneta Rusije. Ona ističe su zvaničnici EU naglasili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je vreme "sedenja na dve stolice" završeno, uz napomenu da naša država ne može biti politički neutralna sve dok je na evropskom putu.

Na pitanje da li Srbija rizikuje da joj pristupni pregovori sa EU budu zamrznuti, Fon Kramon je rekla da poslednji potezi predstavnika vlasti u Beogradu izgledaju veoma loše po našu državu.

Pročitajte još...

„Srbija pokušava da balansira u sred rata koji besni i jasne agresije Rusije na Ukrajinu i mnogi od nas se pitaju gde je krenula Srbija. Scena u kojoj ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Selaković i Lavrov potpisuju „plan konsultacija“ bila je za nas prekretnica i jasan podsetnik da moramo da uradimo nešto kako bi poslali poruku predsedniku Vučiću jer on donosi odluke u zemlji – da je vreme sedenja na dve stolice gotovo. Uprkos tvrdnjama da je dokument nevažan, važno je kako to izgleda, u ovom slučaju izgleda veoma loše po Srbiju“, istakla je ona.

Viola fon Kramon dodaje da se problem Srbije sa vizama pojavio u veoma osetljivom trenutku.

„Videli smo da je broj tražilaca azila u Austriji 107 odsto veći nego prošle godine i da ljudi ulaze u Šengenski prostor uglavom iz Srbije. Problem je što Srbija omogućava bezvizni režima sa trećim zemljama kao što su Indija ili neke afričke zemlje iz kojih dolaze u Srbiju i pokušavaju da uđu u EU. To je neprihvatljivo i Srbija mora da se uskladi sa viznim režimom EU. Ne možemo da prihvatimo da Srbija, poput Belorusije migracije iskoristi kao oružje protiv EU i tražićemo dalja pojašnjenja. Belorusija šalje migrante ka granicama zemalja Šengenskog sporazuma i plašimo se da bi Srbija mogla da čini isto. Vidim opasnost da Srbija postane nova Belorusija i marioneta Rusije. Ukoliko ne dođe do trenutnog uskalđivanja , Srbija rizikuje da izgubi slobodan vizni režim sa EU i to bi bio veliki udarac za sve“, navela je ona.

Ceo intervju sa evroposlanicom Violom fon Kramon pročitajte u novom broju dnevnog lista „Nova“.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako su naprednjaci napali Violu fon Kramon u Nedeljicama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar