Aris Movsesijan Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan ocenio je danas da je potrebno pripremiti zakone i pravilnike kojima se, u slučaju nužde i eventualnog vanrednog stanja usled širenja korona virusa, mogu sprovoditi neophodne mere bez ugrožavanja osnovnih ljudskih prava.

Movsesijan je u saopštenju naveo da je potrebno i uspostaviti što širu saradnju sa državama regiona radi zajedničkog delovanja i uzajamne pomoći tokom pandemije.

Кako je naveo, ;ekonomija je ta koja mora da uvaži sve probleme koje sa sobom nosi pandemija i dodao da je potrebno pomoći preduzećima i ljudima koji su direktno ugroženi merama koje države donose.

„Takođe, moramo zajedno da se borimo i protiv dezinformacija koje su preplavile svet, a koje za posledicu imaju stvaranje panike kod ljudi koji su ionako već preplašeni za svoje zdravlje, poslove, budućnost“, kazao je predsednik Nove stranke.

On je dodao da je za sada testiranje „veoma uspešna mera“ i da je zbog toga neophodno nabaviti što više kvalitetnih i pouzdanih testova, ali i omogućiti privatnim zdravstvenim ustanovama da, pod rigoroznom kontrolom, obavljaju testiranje.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, treba stvoriti rezervu u kapacitetima zdravstvenih radnika i napraviti raspodelu ko šta može da obavlja, u slučaju da na prvoj liniji borbe protiv virusa dođe do zaraze medicinskih radnika.

Movsesijan je zatražio od republičkog Кriznog štaba za suzbijanje epidemije da javno istakne podatke o zaraženim osobama po regionima i gradovima Srbije, kako bi građani svakodnevno imali uvid u stanje u svojoj sredini i bili blagovremeno upozoreni na mogućnost eksplozije broja zaraženih.

„Navedeno bi obezbedilo veće poverenje u Кrizni štab, kao i pravovremeno sprovođenje neophodnih mera u sprečavanju širenja zaraze. Metaforički prikazano, borba sa koronavirusom bi bila poput semafora, gde je crveno svetlo znak ozbiljnog pogoršanja, narandžasto jasno upozorenje da se moraju sprovesti delimično rigorozne mere, dok žuto upozorava na potrebu za osnovnim merama, a zeleno za njihovu postepenu relaksaciju“, kazao je on.

On je pozvao da se političke nesuglasice stave po strani i da razmenom predloga zajedno dođu do rešenja u zaštiti zdravlja i života građana Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar