Aleksandar Vučić i Vilijam Montgomeri Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, FotoN1

Bivši američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, Vilijam Montgomeri, rekao je u intervjuu za hrvatski Jutarnji list da je savetovao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ograniči letove ka Rusiji, te da mu je šef srpske države obećao da će ograničiti broj letova.

“Rusija ucenjuje Srbiju više od 20 godina. Jednostavnim rečima, Rusija poručuje Srbiji: „Ako se budete zezali sa nama, mi ćemo odustati od veta na Kosovo i ono će postati članica UN, a vi ćete ga izgubiti zauvek. To bi, naravno, značilo da bi vladajuća stranka u Srbiji bila uništena. Vučićeve reakcije su predvidive. Kupiće par borbenih aviona od Rusa, dati Kinezima ugovor da grade puteve, pa ući u mirovno partnerstvo sa Zapadom, i uraditi nešto sa Evropskom unijom. Pokušava da uravnoteži sve četiri sile ne pridržavajući se nijedne od njih. Međutim, ukrajinski sukob će mu biti sve teži. Akcije protiv zemalja za koje se smatra da podržavaju drugu stranu postaće sve teže, bilo na strani Rusije ili Zapada”, ispričao je Montgomeri za Jutarnji list.

Pročitajte još...

On smatra da je Vučić jedino uspeo u tome da spreči Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH, da pređe “crvenu liniju”, bez obzira što je Dodika na to podsticao Putin.

“Dok visoki predstavnik u BiH ne učini bilo šta provokativno, mir će opstati. Desilo se da Srbija dozvoljava sve više letova iz Rusije, kako bi izbegli zatvoreno nebo nad zemljama Evropske unije. I to je naišlo na šire kritike. Istovremeno, Tursku hvale što je dozvolila veliki broj letova iz Rusije, jer se veruje da Rusi beže od Putina tokom letova. Ista situacija, drugačije gledanje. Rekao sam Vučiću da prestane da leti. I obećao je da će ograničiti broj letova na onaj pre sukoba”, objašnjava bivši ambasador.

Na pitanje novinara da li je on time potvrdio da savetuje predsednika Srbije da prestane da leti iz Rusije, Montgomeri je odgovorio potvrdno.

“Da, u kontaktu smo. Ono na šta sam želeo da mu skrenem pažnju jeste da što duže traje ova situacija, postavljaće se više pitanja, i to najverovatnije potpuno nevezanih za rat. Dakle, ako želite da pokažete odlučnost u odnosu prema Rusiji, šaljete li odbojkašice na takmičenje tamo? Organizujete li konferencije? Postaviće se mnoga pitanja”, rekao je, između ostalog, Montgomeri u intervjuu za Jutarnji list.

BONUS VIDEO: Vućić se zbog rata u Ukrajini svaki dan moli Bogu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare