Dejvid Mekalister Foto: N1

Predsednik Komiteta za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister rekao je za N1 da je Evropska unija spremna za nove članice, ali da je dug put da bi neka zemlja to i postala. U slučaju Srbije, kaže on, postoji više razloga zbog kojih se pristupni pregovori sporo odvijaju.

Brojni su razlozi zbog kojih se pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji ne odvijaju onom brzinom koju očekujemo mnogi drugi i ja. Jedan od razloga je taj što Srbija nije usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije i veliko su pitanje sankcije Rusiji. EU je vrlo jasna u svom stavu da očekuje od Srbije da bude usaglašena po ovom pitanju sa stavom koji ima 27 zemalja Evropske unije. U ovom momentu to nije slučaj i naravno da je to jedan od razloga zbog kog nema napretka u pregovorima i Vlada Srbije je toga svesna, rekao je Mekalister za N1.

On je pozdravio to što je Srbija bila jasna prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama, što je kritikovala i osudila rusku agresiju nad Ukrajinom.

„To sa jedne strane jeste bilo jasno pozicioniranje Srbije po ovom pitanju, ali sa druge strane srpska vlada i predsednik Vučić bili su jasni u tome, da bar u ovom trenutku, ne uvode sankcije Rusiji, koje je uvela Evropska unija, kao i mnoge evropske zemlje koje nisu u EU, ali i one koje žele da postani članice. To je politička odluka koju Srbija mora donese, ali ova odluka koju Srbija jeste donela ima svoje posledice i zato smo tu gde jesmo“, istakao je Mekalister, za N1.

Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju u kojoj se traži da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Evropski poslanici su od EU zatražili da zaustavi napredak pregovora sa Srbijom sve dok ona ne ispuni nekoliko ključnih zahteva.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik je za srpske medije rekao da su tri ključa za napredak u pregovorima, a to su nastavak reformi, nastavak dijaloga Beograda i Prištine i usklađivanje spoljne politike.

BONUS VIDEO: Vučić se sastao sa Lajčakom u Davosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar