Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe Ujedinjenih, rekla je večeras na sednici Skupštine da će poslanici ove grupe glasati protiv predloženog budžeta za 2023. godinu.

Tepić je podsetila da je inflacija u Srbiji i dalje „divlja“ i da su poskupljenja „ne samo otišla galopirajućom brzinom da ljudi više ne mogu da sastave kraj sa krajem od meseca do meseca“.

Ona je istakla da imamo „potpuno raspali energetski sistem“, te da kaznu za to plaćaju, kako je rekla, građani.

„Mi smo više od dve godine apelovali i tražili da smenite (Milorada) Grčića i Zoranu Mihajlović i dovedete profesionalce, a vi ste nas vređali da bi se posle dve godine pokazalo da smo bili apsolutno u pravu i da su oboje smenjeni. I to nije bilo dovoljno nego ste još platili norveške konsultante koji su vam rekli to isto. To je sve plaćeno novcem građana Srbije“, rekla je Tepić.

Ona je ocenila da je „državna kasa do te mere prazna, da vlast opet nastavlja sa prekomernim zaduživanjem da bi popunili budžetske rupe“.

„Samo kamate za sva ova naša zaduživanja u koja nas uvaljujete iznosi jednako koliko se izdvaja za najosteljivije kategorije stanovnika poput dece, trudnica, studenata, učenika, raseljenih lica i osoba sa invaliditetom, 147 miliajrdi dinara vrede kamate od vaših zaduživanja“, izjavila je Tepić.

„Dodatno me brine što ste smanjili budžet za privredu. Smanjiti budžet za privredu u ovo vreme ne znam kako da se shvati osim da ne želite dobro svojim privrednicima i svojoj zemlji“, dodala je još ona.

Tepić je navela i da se 80 posto ovih sredstava iz Ministarstva privrede usmerava na strane investitore.

Ona je ukazala i da je važno da država uvede porez na esktraprofit za kompanije.

„Za povećanje osnovnih plata za nastavnike na 100.000 dinara, za lekare na 150.000 i 85.000 za medicinske sestre i pomoćno osoblje potrebno je 640 miliona evra“, rekla je Tepić i dodala da bi država uvođenjem poreza na ekstraprofit dobila jednu milijardu.

Šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije javio se za reč nakon izlaganja Marinike Tepić.

„Apsolutno je netačno da SNS ne vodi računa o svim građanima naše zemlje i da se rukovodi u vođenju politike interesima stranke, ja razumem da svako polazi od svoje psihologije i sebe“, rekao je Jovanov.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da Vlada Srbije za sada neće uvoditi ekstraprofit.

„Za sada nećemo uvoditi porez na ekstraprofit. Mislim da bi to bilo kobno po investicioni ambijent u Srbiji“, rekla je srpska premijerka.

„Mislim da je to esencija nestabilnog poslovanja i arbitarnog odlučivanja“, dodala je ona.

Ona je navela da to nije „njihova politička filozofija“.

„Ne mislim da je to u najboljem srednjoročnom i dugoročnom interesu naših građana“, izjavila je Brnabić.

***

BONUS VIDEO – Govor Srđana Milivojevića u Skupštini Srbije