Foto:Beta/Evropska komisija/Dati Bendo)

Lideri Euvropske unije i država članica danas su u Tirani u zaključima, u Deklaraciji koju su potpisali, naveli da od Beograda i Prištine očekuju konkretan napredak ka sveobuhvatnom i legalno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa, ali i to da se svi do sada dogovoreni sporazumi u potpunosti poštuju i to bez odlaganja.

„To je od ključnog značaja za stabilnost i razvoj celog regiona i kako bi se osiguralo da strane mogu da idu dalje na svom evropskom putu“, navodi se u Deklaraciji u devetoj od 33 tačke odnosno zaključka sa Samita ZB EU.

U Deklaraciji sa samita u Tirani, koji je prvi put održan u regionu zapadnog Balkana, naveli su da u potpunosti nastavljaju da podržavaju napore visokog predstavnika EU i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana (Miroslava Lajčaka).

„Ponovo naglašavamo naše jako očekivanje da će se svi postignuti sporazumi potpuno poštovati i sprovesti bez odlaganja“, zaključeno je u Deklaraciji sa samita u Tiranu kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lideri EU i država članica apelovali su na Beograd i Prištinu da se angažuju u konstruktivnom rešavanju sporova i da se uzdrže od jednostranog i/ili provokativnog delovanja koje bi moglo dovesti do napetosti i nasilja.

Takođe apelovali su na obe strane da se uzdrže i do retorike koja nije pogodna za dijalog.

„Podsećamo obe strane na odgovornost koju dele u obezbeđivanju mira i stabilnosti“, naveli su lideri EU i zemalja članica u dokumentu Deklaracija iz Tirane.

BONUS VIDEO: Vučić stigao u Tiranu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar