Miroslav Lajcak
Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.

U ekskluzivnom intervjuu za prištinsku TV Kanal10 rekao da je uz nedavno stvorene tenzije bilo nemoguće da se stranke fokusiraju na normalizaciju odnosa.

„Prvo, poslednjih pet meseci radimo sa rokovima, uvek smo suočeni sa rokom koji rizikuje da ima ozbiljne posledice po stabilnost i bezbednost na terenu. Jednom smo imali 1. avgust, pa 1. septembar, 1. novembar i 21. novembar. Tako da smo potrošili mnogo vremena i energije da se pobrinemo da održimo mir na terenu, posebno na severu Kosova. I naravno, bilo je nemoguće fokusirati se na druga pitanja, posebno na najvažnije pitanje, a to je normalizacija odnosa“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima najnovijim sporazumom od 23. novembra izbegava se dalja eskalacija tenzija.

On je rekao da će francusko-nemački predlog biti glavni fokus na predstojećim sastancima u Briselu.

„Hitno ćemo se fokusirati na normalizaciju odnosa na osnovu predloga koji sam u septembru izneo premijeru Kurtiju i predsedniku Vučiću uz snažnu podršku predstavnika Nemačke i Francuske. Dakle, ovo je veoma važan sporazum“, dodao je Lajčak.

Sledeće nedelje Lajčak sa Kurtijem i Vučićem

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će sledeće nedelje posetiti Kosovo i Srbiju i sastaće se sa Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem, kako bi se uverio da obe zemlje poštuju sporazum o registarskim tablicama.

Tokom tih sastanaka, prema Lajčakovim rečima, razgovaraće se o narednim koracima za normalizaciju odnosa u skladu sa francusko-nemačkom planu, prenosi RTK2.

„U ovom trenutku smo pozitivni i mislimo da ne treba da se suočimo sa još jednom krizom na terenu, već da se fokusiramo na normalizaciju odnosa“, rekao je Lajčak.

On je istakao da je sporazumom od 23. novembra izbegnuto dalje jačanje tenzija i da će se na predstojećim sastancima usredsrediti na francusko-nemački predlog.

***

BONUS VIDEO – O motivima i planovima na mestu ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova za Dnevnik Nenad Rašić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare