Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je za britanski Gardijan da uklanjanje barikada na severu Kosova ne može da isključiti i žrtve.

Kurti je za Gardijan rekao da je zabrinut da bi napeta situacija mogla da eskalira u „korist ruskog predsednika Vladmira Putina obzirom da su ruske i srpske snage izvele 104 zajedničke vojne vežbe 2021. godine“.

Kurti je potom govorio i o barikadama.

„Naša briga je da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo što oprezniji kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost. Međutim, kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje”, rekao je Kurti.

On je naglasio da se EU i SAD slažu da barikade treba ukloniti.

„Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda sa Moskvom. Ne znamo kako bi one mogle da budu operativne u slučaju podizanja tenzija, ka eskalaciji na severu. Mislim da je njihova najveća briga upravo ovo. Sada kada je Rusija teško ranjena u Ukrajini nakon njene invazije i agresije, ima interes za prelivanje. Rusija ima interes da svoju ratnohuškačku akciju prenese na Balkan gde imaju klijenta koji je u Beogradu“, naveo je Kurti.

Kosovski lider je dodao da se složio sa KFOR da je potrebno više vremena da ubede one na barikadama da se povuku, ali da im se ne može dozvoliti da ostanu duže.

Bonus video: Ko kontroliše barikade na severu Kosova i Metohije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar