Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski, Vesna Lalić/Nova.rs

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio Kurtijevu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu. Na ovu Kurtijevu objavu reagovala i poslanica i funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS) Sandra Božić koja je kosovskog premijera nazvala "teroristom" i navela kako će Kurti morati da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), bez obzira na to da li premijer Kosova to hoće ili ne.

„Nakon što je odbio da potpiše Sporazum od 27. februara i pre nego što je ponovo odbio da ga potpiše uz Aneks od 18. marta, predsednik Srbije je odbio moju velikodušnu ponudu za samoupravljanje kosovskih Srba, u asocijaciji čiji bi nacrt ja sastavio i predložio. Da li je on dr No ili gospodin ​​Njet? Pa, znamo da nije doktor“, napisao je Kurti na Tviteru.

Na ovu objavu regovala je Sandra Božić.

„Predsednik jedne suverene zemlje neće potpisivati ništa sa teroristom. Zajednica srpskih opština će biti uspostavljena hteli vi ili ne“, napisala je Božić na Tviteru.

„Samo je pitanje vremena kada će vam mentori malo jače zavrnuti uši“, dodala je ona.

Podsetimo, ranije danas kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

„Očekujem da međunarodni faktori osude ponašanje Srbije koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka kaže da ništa neće sprovoditi. Druga strana ne može ovako da govori protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Ne može da govori kao da nikada neće priznati Kosovo jer je osnovni sporazum de fakto priznanje“, rekao je Kurti.

***

BONUS VIDEO – Tumačenja posle Ohrida: da li je potpis obavezan ili već postoji obaveza 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar