Kosovo izbori Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

"Mi želimo dogovor, idemo u dijalog. Izgleda da Beograd i Vučić ne žele dogovor", rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

U intervjuu za sarajevski N1, Kurti je rekao je da je Kosovo u poslednjih godinu dana zabeležilo „istorijski rast“ i dodao d su unapredili svoju poziciju za 17 mesta prema Transparency internationalu, u vezi sa borbom protiv korupcije, ali i slobode medija.

„Što se tiče vladavine prava, prvi smo na Balkanu. Znači Kosovo je normalna država koja ima progres i razvitak, ali naši odnosi sa Srbijom nisu normalni. To nije do Kosova, nego što Srbija nije normalna država. Ona je autokratija koja drži veoma široke i tesne veze sa Kremljom. Tokom vladavine SNS-a Srbija je postala gubernija Rusije i zato je situacija na Balkanu opasna, jer osim što se borimo sa hegemonijom Beograda, tu je i Rusija. Kosovo ima svoju vojsku i policiju i mnogo je demokratičnija država od Srbije, a nezavisnost Kosova je mnogo veća nego u Srbiji koja je zavisna od Rusije. Mi smo po ekonomskom rastu pre Srbije. U Srbiji opozicija ne može da pobedi, a na Kosovu smo kao opozicija dokazali da možemo da preuzmemo vlast. To je glavni test demokratije. Vi znate da i u Rusiji opozicija nema šanse da pobedi. Mi jesmo oprezni jer se graničimo sa jednom nedemokratskom državom“, rekao je Kurti za sarajevski N1.

Na pitanje zašto se ne dopušta formiranje Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da za normalizaciju odnosa „treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora“.

„Ako Beograd kaže da se to neće desiti, onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu“, dodao je.

Kako je rekao, Srbija želi ZSO, koja bi, navodi, „bila neka država Srbija unutar Kosova“.

„Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas. Beograd koji kaže da je Kosovo lažna država, a traže ZSO su neozbiljni. Oni da žele Zajednicu srpskih opština prvo bi priznali Kosovo. Oni žele ZSO da Kosovo ne funkcioniše“, kaže.

BONUS VIDEO – Ko su „lažni i Kurtijevi Srbi“ na KiM? – gosti Nemanja Šarović i Branimir Stojanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare