Foto:. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, Kabinet kosovskog premijera / kryeministri.rks-gov.net

Nenad Rašić, lider Progresivne demokratske stranke, novi je ministar iz redova srpske manjine u Vladi Kosova, a odlukom Aljbina Kurtija on će preuzeti Ministarstvo za zajednice i povratak. Ovo međutim neće biti njegovo prvo učešće u kosovskoj vladi, budući da je funkciju ministra obavljao i ranije i to u dva mandata. Nikada nije bio po meri srpske vlasti koju predvodi Aleksandar Vučić, trpeo je kritike Srpske liste, a pre godinu i po dana pretučen mu je sin. Rašić je sumnjao da su razlozi političke prirode.

Odluka Aljbina Kurtija da na mesto koje je ranije pripadalo Srpskoj listi postavi Nenada Rašića, izazvala je bes predsednika Aleksandra Vučića, koji je u obraćanju javnosti tim povodom posegnuo za najnižim uvredama.

On je Rašića i Radu Trajković nazvao najgorim srpskim ološem, od kojih ne postoji gori.

Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Izabrali su najgori srpski ološ, sa dna kace, Rašića i Radu Trajković. Ne postoje gori, jednostavno ne postoje gori, koji ničije poverenje na KiM nemaju, ali imaju poverenje terorističkog ološa Aljbina Kurtija i zapadnih agentura”, izjavio je Vučić nazivajući Rašića i Trajković kvislinzima.

Javnost u centralnoj Srbiji slabo je upoznata sa njegovom biografijom, iako je iza njega veliko političko iskustvo, što u kosovskoj vladi što u parlamentu.

Bio je ministar za rad i socijalno staranje u dva mandata i to od 2007. do 2014, dok je u periodu od 2014. do 2017. bio poslanik u Skupštini Kosova.

Pročitajte još...

Prvo je bio funkcioner Samostalne liberalne stranke, a kako je preneo Istinomer, iz članstva je isključen 2013, sa optužbom da destabilizuje poslanički klub te partije u Skupštini Kosova.

Nenad Rašić je zajedno sa četvoricom poslanika SLS-a i još dvojicom poslanika drugih srpskih stranaka u Skupštini i jednim poslanikom iz zajednice Aškalija najavio da će formirati novu poslaničku grupu koja će se zvati ‘Zajednička budućnost’.

Ubrzo osnovao je Progresivnu demokratsku stranku.

U kampanji za izbore 2019. godine, lista Nenada Rašića bila je prva među srpskim listama koja je snimala političke spotove i na albanskom jeziku.

Foto:Kabinet kosovskog premijera / kryeministri.rks-gov.net

To im nije donelo nijedan mandat – Srpska lista i tada je osvojila svih deset, ali je Rašić privukao pažnju javnosti.

„Shvatio sam da pristup većinskoj zajednici treba da bude direktniji, da se govori jezik te zajednice – lakše se uspostavljaju odnosi, a to sam naučio od diplomata dok sam radio za međunarodne organizacije. Mislim da je sasvim normalno znati jezik svojih komšija i, ako niko drugi, to bi bar političari trebalo da znaju“, govorio je on.

Kako je pisao Kossev, Nenada Rašića međunarodni predstavnici često opisuju kao autentičnog Srbina sa Kosova, finih manira i pristojnog ponašanja, pozdravljaju, kako navode, njegove umerene stavove i orijentisanost ka stvarnom kompromisu.

Pročitajte još...

U aprilu 2020. postao je savetnik predsednika Vlade u ostavci Aljbina Kurtija i direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera. Samo nekoliko dana kasnije podneo je ostavku na tu funkciju, jer je Specijalno tužilaštvo Kosova protiv njega podiglo optužnicu zbog slučaja privatizacije KEDS-a (Kosovska distributivna mreža).

Početkom ove godine Osnovni sud u Prištini oslobodio ga je optužbi.

U fokusu javnosti Nenad Rašić je bio i u februaru 2022, nakon što je pretučen njegov sin u Gračanici. Kako su preneli mediji, posle nastave tuklo ga je nekoliko osoba. Kosovska policija tada je saopštila da je privela osam osoba u svojstvu osumnjičenih, od kojih je jedan maloletnik.

Rašić je tada izjavio da je njegovog sina pretuklo više od 30 osoba gvozdenim šipkama i čekićem, te da je zadobio teške povrede lica i glave, kao i da su mu polomljeni prednji zubi. On je ispričao da je jedan njegovom sinu rekao “šta sad hoćeš, Šiptare” i napao ga.

Nenad Rašić naveo i da je godinama unazad meta Srpske liste, da je protiv njega vođena hajka, te da je nazivan izdajnikom.

“Imam prostora da sumnjam da to može biti i politički, ali ne prejudiciram, to je na organima da istraže“, rekao je Rašić nakon što je pretučen njegov sin.

BONUS VIDEO O motivima i planovima na mestu ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova za Dnevnik Nenad Rašić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare