U dodeli višemilionskih iznosa za fiktivna predavanja đacima koja se nikada nisu ni održala, učestvovala je i bliska saradnica doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Čamagić. Njen politički uzlet usko je vezan za saradnju sa Aleksandrom Šapićem uz pomoć kojeg je najpre postala poslanica, a onda i gradska sekretarka u dva sekretarijata u glavnom gradu. Iako nepoznata široj javnosti, njena politička karijera traje gotovo jednu deceniju, a sada je i pod lupom javnosti zbog mogućeg učestvovanja u izvlačenju miliona evra u vreme kada je bila u Ministarstvu za brigu o porodici.

BIRN je objavio da je mreža fantomskih organizacija lažirala izveštaje i izvlačila milione iz budžeta na javnim konkursima namenjina mladima, porodica i ženama.

Mehanizam je bio jednostavan: organizacija bi se prijavila na javni konkurs, dobila novac, a zatim ga prebacila privatnim agencijama i poslala lažirane, odnosno fiktivne, izveštaje o sprovedenim aktivnostima i potrošnji.

Na ovaj način, samo iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju izvučeno je bar pet miliona evra tokom 2021. godine. Pored same suštine izvlačenja novca iz državog budžeta, interesantno je da u finansiranju ove grupe godinama učestvovala bliska saradnika Aleksandra Šapića, Aleksandra Čamagić.

Foto:TANJUG/ BEOINFO

Čamagić kadar Šapića, najbliža saradnica koja ga godinama prati

Početkom septembra na sednici gradskog Veća u Beogradu na indirektan način nastavljeni su sukobi na relaciji Aleksandar Šapić-Aleksandar Vučić. Naime, na insistiranje doskorašnjeg prvog čoveka Beograda i potpredsednika SNS Aleksandra Šapića ostavku je podneo sekretar za obrazovanje Nenad Radić.

Na njegovo mesto ekspresno je postavljena Aleksandra Čamagić, bivša poslanica SPAS-a, pokreta koji je Šapić predvodio pre nego što ga je utopio u SNS.

Aleksandra Čamagić Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Prema rečima sagovornika Nove, koji je upoznat sa detaljima sukoba, Radić nije odgovarao Šapiću jer nije bio na njegovoj „liniji“, odnosno bio je bliži struji u SNS koja je i dalje bliža bivšem predsedniku stranke Aleksandru Vučiću.

Kada je reč o Čamagić, ona je odavno bliska saradnica Šapića.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/

Čamagić je na prvu funkcionersku poziciju došla je 2014. godine kada je postavljena za v.d. direktorku Novobeogradske kulturne mreže opštine Novi Beograd, čiji predsednik je tada bio Aleksandar Šapić. U ovoj opštini 2016. godine bila je zadužena za organizaciju javnih konkursa, kao i članica konkursne komisije.

PROČITAJTE JOŠ...

„Njihova saradnja krenula u vreme kada je Šapić još uvek bio u Demokratskoj stranci. Zahvaljujući saradnji sa njim stigla je do različitih pozicija na opštini Novi Beograd. Uz Mariju Leković, koja godinama prati Šapića u političkoj karijeri, Čamagić je jedna od najvažnijih saradnica“, poručuje sagovornik Nove.

Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, Čamagić je posle parlamentarnih izbora 2020. postala pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiji Ratka Dmitrovića. Kao što je poznato, Dmitrović je bio kadar SPAS-a, pokreta na čijem je čelu bio Šapić dok se nije stopio sa SNS.

Ratko Dmitrović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Čamagić je na funkciju pomoćnice postavljena u januaru 2021. godine i na ime naknade primale platu u vrednosti od 152.000 dinara.

Godinu dana kasnije, nakon beogradskih izbora posle kojih je Šapić izabran za gradonačelnika, Čamagić je iz ministarstva prešla u Gradsku upravu grada Beograda. Postavljena je na poziciju sekretarke za socijalnu zaštitu gde je ostvarivala prihod od 146.000 dinara mesečno.

Posle internog sukoba u SNS, Čamagić je prešla na poziciju sekretarke za obrazovanje gde je i dočekala raspisivanje izbora u Beogradu.

Šta je BIRN još otkrio?

Posle promena nakon izbora 2022. godine, fantomske organizacije iz mreže, koju su otkrili BIRN i Građanske inicijative, nisu se ni prijavljivale na konkurse Ministarstva, pa ih tako ni nema na listi dobitnika 2023. godine.

Mreža fantomskih organizacija se preselila na budžet grada Beograda. Od Sekretarijata Aleksandre Čamagić je 21 organizacija iz ove mreže dobila novac na konkursu za udruženja iz oblasti socijalne zaštite u julu 2023. godine. Ukupno je podržano 66 projekata, a nije poznato koliki procenat ukupnog novca je dodeljen organizacijama iz ove mreže, jer Grad Beograd nije objavio dodeljene iznose.

Aleksandra Čamagić Foto:TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Ispod crte su ostala udruženja poput Udruženja distrofičara Beograda, Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom i Dečiji kreativni centar.

Pre dolaska Čamagić, na konkursima ovog sekretarijata 2022, 2021. i 2020. godine, nijedna od ove 21 fantomske organizacije nije dobijala novac.

BONUS VIDEO: Novi epski ispad Šapića: Zaboravio kako se kaže „beskućnici“, u pomoć uskočili šokirani saradnici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare