Foto:Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia; ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia; shutterstock

U Tirani danas počinje Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, a na njemu će ipak učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako je prošle nedelje rekao da se na tom skupu neće pojaviti. Vučić je juče izjavio da nije siguran da će biti koristi od njegovog odlaska, ali da bi u slučaju da se ne tamo pojavi bilo velike štete po državu. Sagovornici “Nove” navode da se do sada nikada nije desilo da neka delegacija ne dođe na taj samit i dodaju da bi to bila samo potvrda sumnji da Srbija odustaje od evropskog puta.

Nakon odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za ministra u Vladi imenuje Nenada Rašića, lidera Progresivne demokratske stranke, Aleksandar Vučić izneo je čitav niz uvreda na račun obojice i poručio da se neće pojaviti na Samitu lidera EU – Zapadni Balkan, koji se po prvi put održava u Tirani.

“Niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, po prvi put, a vi lepo dođite, uzmite dnevnice, naputujte se avionima, pričajte gluposti, lupetajte šta god hoćete… Svi vi iz Evrope, svi vi iz Zapadnog Balkana baljezgajte o tome kako je Srbije kriva za nešto…“, rekao je Vučić prošle nedelje.

I nije da se nije očekivalo da će se predsednik Srbije predomisliti, a da će biti tako naslutilo se iz njegove, ali i izjava drugih visokih srpskih zvaničnika.

Da ipak putuje u glavni grad Albanije Vučić je izjavio juče posle vojne vežbe na poligonu u Nikincima. On je rekao da će na Samitu EU – Zapadni Balkan biti donete neke odluke koje su dobre za Srbiju.

“Naš zaključak je da nisam siguran da će biti koristi od mog odlaska u Tiranu, ali bi svakako bilo velike štete ako ne odem. Možda bih ja pokazao da je moja sujeta jača i veća, ali bi sasvim sigurno bila velika šteta za zemlju, u smislu privlačenja investicija i svega drugog. Ovako, bez obzira što je tema Zapadni Balkan i što će 20 njih početi da govori o sankcijama prema Rusiji i problemu Kosova na neadekvatan način”, naveo je Vučić.

On je ispričao da je razgovarao sa prijateljima, predsednicima više zemalja i premijerima i da se 10 i po godina trudio da ne iskaže ništa emotivno. A zatim je pokušao da objasni svoju prošlonedeljnu reakciju prilikom koje je izvređao kosovske zvaničnike, ali i učesnike Samita u Tirani.

Aleksandar Vučić na poligonu u Nikincima Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

“Ponekad vas emocije prosto obuzmu i ne znate kako da reagujete i šta da učinite…. To je onda kad vam neko mesecima samo proizvodi krize, a te krize je nešto o čemu mediji samo izveštavaju, a ja sa tim moram da živim. Prosto, dogodi vam se, živ sam čovek, da emotivno reagujete. Da ponovim još jednom – nisam ni blesav, ni pijan, ni lud, iako mnogima tako izgleda. Za mene je važno da sam sve što rekao bilo istinito“, izjavio je Vučić.

Da je Vučić ostao u Beogradu to bi, po rečima našeg sagovornika, bio prvi put da se neka delegacija ne pojavi na skupu EU posvećenom Zapadnom Balkanu.

Nemanja Todorović Štiplija, direktor Centra savremene politike i urednik portala European Western Balkans, navodi za “Novu” je sutrašnji Samit u Tirani možda i najvažniji samit iz razloga što se prvi put održava u zemlji kandidatu za EU.

Nemanja Todorović Štiplija Foto:N1

“Do sada je praksa bila da se ovakvi samiti održavaju u zemlji predsedavanja, odnosno u Briselu. Samim tim važnost ovakvog samita je mnogo veća. Do sada se nije dogodilo da jedna delegacija ne dođe. To bi zaista bio presedan. Malo ko od eksperata je verovao predsedniku da zaista neće otići u Tiranu. To je izjavio zbog unutrašnjih političkih potreba”, kaže Štiplija.

On navodi da će na skupu u Tirani učestvovati šefovi država i vlada EU, od francuskog predsednika Emanuela Makroa, preko nemačkog kancelara Olafa Šolca, pa na dalje.

“Zaista bi bilo loša poruka da delegacija Srbije ne učestvuje na skupu. Naravno, sumnja se već neko vreme da Srbija odustaje od evropskog puta, pa bi to možda bila i neka vrsta potvrde”, dodaje sagovornik “Nove”.

On ističe da će na samom kraju Samita biti doneta deklaracija, kojom će biti potvrđena evropska budućnost Zapadnog Balkana, u smislu članstva u EU.

“To je razlika u odnosu na prethodni takav skup, koji je prošle godine održan Kranju. U usvojenoj deklaraciji navedeno je da postoji perspektiva članstva. Ovog puta se pominje se samo članstvo”, kaže Štiplija.

BONUS VIDEO 24 minuta: Vučić se u Norveškoj svađao sa tvitom Lutovca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare