Stefan Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas na sednici Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije da Srbija nažalost tone u medijski mrak i da režim pokušava da uspostavi potpunu kontrolu javnog mnjenja žestokim napadima i kampanjama protiv malobrojnih medija koji nisu pod njegovom kontrolom, dok istovremeno obilato finansira medije koji šire propagandu vlasti.

Kako je objavljeno na sajtu Narodne stranke, Jovanović je rekao da su zbog stalnih i ogromnih pritisaka na medije, televizije N1 i Nova S danas prekinule da emituju program i prikazale crni ekran sa porukom „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi političari iz vlasti podstiču kampanje protiv novinara nerežimskih medija, koje označavaju kao ’državne neprijatelje’ i ’izdajnike’, što podstiče mržnju i nove napade“, rekao je Jovanović.

„Međunarodne organizacije redovno u svojim izveštajima navode da su novinari i mediji koji se kritički odnose prema vlasti izloženi fizičkim napadima i pretnjama, ali i uvredama vladajuće elite i prorežimskih medija, a samo ove godine zabeleženo je 110 napada na novinare, prema podacima NUNS-a“, dodao je Jovanović.

Jovanović je dodao da je jedan od poslednjih napada na nerežimske medije bio anonimna pretnja novinarima privatnog lista „Danas“ da će proći kao francuski „Šarli Ebdo“.

„Sve televizije sa nacionalnim frekvencijama su pod uticajem vlasti i služe kao platforma za širenje dezinformacija i za napade na opoziciju i nerežimske medije“, rekao je Jovanović.

„Mediji pod kontrolom vlasti obmanjuju građane tako što kriminalizuju opoziciju i prikazuju je kao nelegitimnu grupu zaverenika koja je protiv interesa države i građana“, dodao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je nekoliko preostalih medija koji nude alternativne poglede na narativ vlasti, poput televizija N1 i Nova S, koje posluju unutar Junajted medija grup (United Media Group), izloženo višegodišnjim napadima i ekonomskim pritiscima čiji je cilj slabljenje finansijske održivosti tih medija.

„Vlast koristi preduzeće Telekom Srbija, koje je u većinskom vlasništvu države, kao alat za širenje medijskog monopola i gušenje medija koji nisu pod kontrolom vlasti“, zaključio je Jovanović tokom rasprave na kojoj su učestvovali i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović i generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez.

BONUS VIDEO Poslanici opozicije podržali N1 i Novu S: Opomena u medijskom mraku stigla u Skupštinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar