Dobrica Veselinović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović, protiv kojeg je u prethodnih nekoliko godina zbog niza afera koje je ova organizacija otkrivala, pokrenuto više od 30 sudskih postupaka, opisujući političke prilike u Srbiji kaže da je vlast u Srbiji neodgovorna gomila ispod prosečnih ljudi, predsednik Srbije je zli manipulator sudbinama zarad profita, a nasuprot njima nalazi se opozicija u obliku razbijene, inertne i depresivne grupacije.

U intervjuu za portal Nova.rs Veselinović kaže da su izbori za novu vlast u Beogradu najveća prilika za promene, ali da nije realno očekivati da se opozicija na njima ujedini.  Govoreći o svom besmislu afera koje se otkrivaju i gotovo nikada ne dobiju epilog,  te i nedavnu situaciju u kojoj Miroslav Mišković koji je svojevremeno spektakularno hapšen, danas kupuje zgradu Beograđanke, Veselinović kaže da je najilustrativnija slika koja simboliše odnos ove vlasti i njega ona kada Siniša Mali, tada gradonačelnik Beograda, nazdravlja sa njim 2016. godine dok zajedno sede za stolom na nekom događaju. On smatra da je tada najavljeno ovo što gledamo sada – aboliciju Miroslava Miškovića.

Ono što je najsvežije vezano za Ne davimo Beograd jeste saradnja sa Nebojšom Zelenovićem. Kako je došlo do toga i kako će ona izgledati? 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Moram reći da je do saradnje zapravo došlo pre nekoliko godina, od kada smo u više prilika gostovali u Šapcu i iz prve ruke videli šta se u ovom gradu sve promenilo na bolje.
Nebojša Zelenović ima značajno iskustvo u vođenju grada i sprovođenju inovativnih lokalnih politika koje Ne davimo Beograd zastupa u Beogradu. Tako da Ne davimo Beograd zapravo nastavlja da dalje razvija saradnju sa Nebojšom Zelenovićem, a i mi i on imamo svoje druge partnere sa kojima radimo nevezano za međusobne odnose.

Životna pitanja građana za nas su ključna i za naš rad i za ovu saradnju, a društveni dijalog o rešavanju pitanja Kosova i jasno međunarodno određenje Srbije prema EU su teme koje ćemo zajedno raditi.
Plan postoji, na menju radimo svakog dana – a to je budemo solidarno sa građanima na svakom mestu gde se ugrožava javni interes, da predložimo i dođemo do rešenja životne probleme sa kojima se susrećemo, da se izborimo za pristojne uslove za izbore, a onda da na izborima pobedimo Srpsku naprednu stranku i učinimo da Beograd ponovo postane dobar grad za sve.

Opišite opoziciju u pet reči.

Razbijena inertna i depresivna grupacija

Opišite vlast u Srbiji u pet reči.

Neodgovorna gomila ispod prosečnih ljudi.

Opišite predsednika Srbije u isto toliko reči.

Zli manipulator sudbinama zarad profita.

Zelenović je najavljivao i ujedinjenje sa DS. Kakav je vaš stav po tom pitanju?

Ne davimo Beograd sa brojnim opozicionim akterima saradjuje na temama koje su važne za jačanje demokratije u našoj zemlji kao što su sloboda medija, borba za fer i poštene izborne uslove, i borba protiv nasilja. I to ćemo nastaviti da radimo i u budućnost.
Ujedinjenje Demokratske stranke je nešto što sam pozdravio i onda kada je i bilo najavljeno.
Mislim da nam treba više demokratije unutar političkih organizacija, više kompromisa i dogovora, a manje stalnog antagonizma malih razlika i beskonačne fragmetacije.

Da li mislite da je realno da se opozicija ujedini za beogradske izbore?

Pored toga što mislim da to nije realno, mislim da nije ni produktivno glede proklamovanog cilja – a to je smena Srpske napredne stranke sa vlasti u gradu. Opozicija treba da ponudi plan, ideje i koncepte kako će se naš grad razvijati u budućnosti, da mobilišue građane, radi na terenu i ponude im da glasaju ZA.
Organizacije koje su vrednosno i ideološki bliske će već naći načina da se okupe. Da li će to biti u dve, tri ili više kolona. Videćemo kada za to dođe vreme.

Može li Beograd biti početak kraja ove vlasti?

Apsolutno. Beograd i po najnižoj izlaznosti za vreme bojkota, ali i po drugim pokazateljima ima najveći potencijal za promene, a Ne davimo Beograd će u tome imati ključnu ulogu. Spremni smo za to i pozivamo građane da se uključe kako bismo se izborili da Beograd postane dobar grad za sve.

Većinu afera vezanih za vlast, vi ste prvi puštali u javnost. Zatim je opozicija to preuzimala i nastavljala dalje. Od Savamale, preko Rakite, Beograđanke i drugih. Da li mislite da opoziciji ne bi manjkalo terenskog rada i razgovora sa ljudima?

Foto:Ne davimo Beograd

Za nas je svaka od tih aktivnosti koje spominjete samo logičan nastavak našeg svakodnevnog rada, a to je višegodišnja borba za dobar život građana, zdravu i čistu životnu sredinu, za veće učešće ljudi u pitanjima koja ih se tiču, za javne prostore, za politike jednakosti i solidarnosti. Samim tim, već više godina uključeni smo u razne inicijative građana, pokrete i borbe i stojimo u “prvim linijama borbe na frontu”.
Što se tiče opozicije, svako radi kako misli da je najbolje i kako treba, tako da im ja ne bih delio lekcije. A ne verujem ni da bi oni poslušali.

Zašto za neke od tih slučajeva nemamo epilog?

Nemamo epilog jer podela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku u Srbiji ne postoji.
Nažalost, sem retkih pojedinaca, tužilaštvo je pod aposultnom kontrolom izvršne vlasti, tačnije Aleksandra Vučića.
Ja ovom prilikom poručujem poštenoj i tihoj manjini u institucijama da nam se jave, da podignu glas i da se zajedno borimo protiv zloupotreba Aleksandra Vučića i režima Srpske napredne stranke.

Kako komentarišete to što je upravo Miroslav Mišković kupio Beograđanku?

Kada spominjete gospodina Miroslava Miškovića, meni je najilustrativnija slika koja simboliše odnos ove vlasti i njega je ona kada Siniša Mali, tada gradonačelnik Beograda nazdravlja sa njim 2016. godine dok zajedno sede za stolom na nekom događaju. Mislim da je tada najavljeno ovo što gledamo sada. A to je abolicija Miroslava Miškovića.
Posle toga grad je prvo ušao u pregovarački postupak sa „Deltom“ oko Sava centra, koji je propao verovatno zbog cene od 100 miliona evra, da bi na kraju ipak “Sava centar” prodat po ceni od 17 miliona uz verovatno još neke olakšice novom investitoru. Naravno, posle svega stvarno je iluzorno bilo očekivati da se ova gradska administracija vodila javnim interesom i zaštitom javnog dobra.
Njima je od početka bio važniji interes njihovih poslovnih partnera i pljačka javnih resursa, nego služenje građanima.

Mišković i Siniša Mali Foto:N1

Protiv vas je pokrenuta krivična prijava jer ste snimali zgradu Predsedništva, kažnjeni ste zbog organizovanja protesta zbog smrti radnika. Koliko takve stvari imaju smisla u jednom „demokratskom društvu“ i znate li uopšte koliko postupaka se vodilo i vodi protiv vas?

U ovom trenutku zbir je preko 30 procesa od 2016. Godine. Tu su postupci i kazne za organizovanje protesta, šetnje, “prljanje javne površine”, akcije, pa eto i jedan takav proces je snimanje zgrade predsedništva, koji se desio tokom protesta protiv izgradnje mini hidro elektrana… Namera koja stoji iza ovoga je da se opteretimo sudskim procesima, da moramo da se bavitmo i time, da se opteretimo kaznama, koje finansijski nisu male, i da se uplašimo i u konačnici odustanemo od kritike, akcija i bavljenja ovim stvarima.
Ali, efekat koji je sve to izazvalo je suprotan, samo smo uvereniji u ispravnost puta kojm idemo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare