Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Srbija ne može u EU, jer traže od nas nešto što je neprihvatljivo… Zapad je bio lošiji prema nama nego Rusija… Izbor Aleksandra Vulina za direktora Bezbednosno informativne agencije je dobar signal, na stranu lik i delo”, navodi u intervjuu za list “Nova” Miloš Jovanović, predsednik Nove demokratske stranke Srbije.

Niste za francusko nemački predlog o Kosovu, niste za podelu KiM. Mislite li da se možemo vratiti u 1998, kad je KiM bilo pod kontrolom Srbije?

Mislim, ali zaista mislim. Moramo da krenemo sistemom eliminacije, šta je neprihvatljiva opcija. Bilo kakva vrsta nezavisnosti i prihavatanje secesije s naše strane je neprihvatljivo. Nije to pitanje samo našeg nacionalnog identiteta, naše istorije… To je pitanje i dalje geopolitičke stabilnosti.

Kako možemo da se vratimo ‘98?

Strpljivo, shvatajući da ovo nije igra na godinu, dve ili tri, da se ova borba ne meri našim životima, da je u pitanju više generacija. Ne kažemo ništa drugo od onog što piše u našem Ustavu i međunarodnim pravnim relevantnim i važećim aktima, kao što Rezolucija 1244 UN. Znate da je to konflikt koji će trajati i onda se, shodno cilju koji ste proklamovili, krojite vašu politiku. Ta politika podrazumeva da više ne pravite ustupke secesionističkim vlastima, a mi ih pravimo od 2008, i da nastavite sa politikom povlačenja priznanja od strane trećih država.

PROČITAJTE JOŠ

Rekli ste da je svako produbljivanje saradnje sa Rusijom dobra stvar za Srbiju i da nam Zapad nije prijatelj. To izgleda malo čudno kad vi izgovarate, jer studirali i živeli u Francuskoj.

Imam čak i državljanstvo Francuske. Sad zavisi kako se gleda na to. Čudno, a ja bih mogao da dam kontra argument, mada je to privatna stvar, a ja se ne bavim time.

To vam se spočitava?

Svašta se spočitava. Malo vlast, malo deo evropske opozicije, ali treba biti logičan i koherentan. Ja sam Srbin, imam samo jednu otadžbinu, imam naravno državljanstvo svoje zemlje i stekao sam životnim okolnostim i državljanstvo druge zemlje. Tamo sam bio veći deo osnovne škole, pa sve studije i vezan sam privatno. Ja bih mogao da vam kažem, eto ja takav, koji bi mogao da živim bilo gde u svetu, ja živim u svojoj zemlji. Nisam nikad mislio da se ne vratim u svoju zemlju, tamo sam bio privremeno. Ja sam Srbin, verujem u ovu zemlju.

Ne spočitava se vama da niste Srbin, nego to što ste za produbljivanje saradnje sa Rusijom, a protiv ste Zapada. Na Zapadu ste živeli, imate državljanstvo jedne od najmoćnijih evropskih sila…

Može da bude čudno na prvu loptu. Ja takav sam odlučio da ne živim tamo nego ovde. Prvenstveno zato što je ovo moja zemlja i ne bih hteo da mi se igde drugde rađaju deca i da mi se odrode. Moraju da budu Srbi, kako god vama to zvučalo.

Meni je žao što se Zapad unazad 30 godina tako odnosi prema mojoj zemlji, što su i priznali secesiju i Hrvatske i Slovenije onomad, zatim podrška separatistima na KiM, pa agresija ‘99, pa prihvatanje secesije…

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

A vi ste uprkos tome otišli u Francusku?

Ja sam prvi put bio uz Francuskoj ‘84.

A kad ste drugi put?

Od 1995. do 2003.

Poznato vam je da je Rusija uvela sankcije Srbiji devedesetih godina, a da je mogla da stavi veto, da je Hrvatskoj izvozila oružje tokom rata, da je to odlikovala Franju Tuđmana i Stipu Mesića?

Ovde se ne radi o tome da li birate Rusiju ili Zapad.

Ali vi očito birate?

Radi se o tome ko bira nas, ko nas ugrožava i ko nam štiti nacionalne interese iz svojih razloga, nije ništa sporno. Činjenica je da danas sa Zapadom nije moguć dogovor o najvitalnijim i najvažnijim interesima. Da li možete da se borite za Republiku Srpsku, da barem ostane na Dejtonskom sporazumu? Teško, jer oni insistiraju na unitarizaciji. Da li možete da se boriti za poštovanje međunarodnog prava i ustavnog našeg prava da Kosovo bude sastavni deo Srbije? Ne možete, jer oni guraju sve suprotno.

Rusija je nama saveznik u Savetu bezbednosti UN. Da li je uvodila sankcije nama devedesetih? Jeste, ni sebe nije mogla da spasi, a kamoli nas. Činjenica je da nas nikad nije bombardovala. Sve i da je to tačno (odlikovanje Mesića, Tuđmana i izvoz oružja), to ne briše činjenicu da je Zapad bio još lošiji prema nama.

PROČITAJTE JOŠ

U trenutku kada Rusija vrši agresiju prema Ukrajini, vi govorite da treba da produbljujemo saradnju sa njom?

Sasvim logično da produbljujete saradnju sa onima koji vam donose više dobro nego zlo.

Srbija je od EU u proteklih 18 godina dobila bespovratno 3,6 milijardi evra, od država članica donacije u vrednosti od 523,8 miliona u roku od devet godina, sa EU imamo ubedljivo najveću trgovinsku razmenu, EU je najveći zajmodavac, a u periodu od samo tri godine investicije iz država članica dostigle su oko šest milijardi evra.

Niko nije rekao da EU nije važna. Ta bespovratna pomoć nije u principu preterano velika. Kad to podelite na 20 godina, to je oko 200 miliona evra godišnje, a od toga se pola vrati njihovim konsultantskim firmama. To je u suštini jedan ozbiljan fudbalski transfer na godišnjem nivou. Što se tiče spoljnotrgovinske razmene, ona je uvek bila takva i uvek će biti takva u budućnosti, zbog geografske uslovljenosti.

Ne možemo da postanemo članica EU jer su uslovi teški (priznanje secesije KiM). Saradnja najtešnja sa EU, od univerzitetske, akademske do svake druge, ali ne možemo da budemo član jer traže nešto što je za mene neprihvatljivo. Ne mislim ja da treba da idemo s Rusijom i da budemo ruska gubernija, ne radi se o tome, nego da sarađujemo.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šta smo dobili od Rusije?

Dobili smo podršku u Savetu bezbednosti UN i to je za mene dovoljno. Dobili smo i preferencijalne cene gasa i to ozbiljno. To vam je ozbiljan impuls zbog industrije. Nije to samo jeftina cena gasa, to vam je opstanak industrije.

Aleksandar Vulin postavljen je za direktora BIA. Kako na to gledate?

Nezavisno od lika i dela gospodina Vulina, iz moje političke perspektive i s obzirom na međunarodni kontekst, to nije vest koja me šokira. Naprotiv, u tom smislu, to je dobar signal. Na stranu lik i delo.

Valjda je najvažniji lik i delo?

Važno je i u normalnim okolnostima to je jedna od najvažnijih stvari, ali u ovim okolnostima, gde imate ozbiljan sukob, a ja bih čak rekao i civilizacijski, važnije je kakav se signal šalje. Više volim i njega na tom mestu, nego nekog ko je prozapadno orijentisan, ako ima sve neosporne kvalitete od stručnosti pa na dalje.

Vi znate da je učestvovao u prisluškivanju ruske opozicije, formiranju Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija, da je vrlo problematična kupovina njegovog stana…

Sve je to bilo u medijima, sve to znam.

I važnije vam je da je neko proruski čovek, nego da je prozapadno orjentisan.

Ne znam da li je proruski, to ni ne treba. Mi smo Srbi. Ponavljam, nezavisno od lika i dela, što je važno u normalnim okolnostima i odlučujuće, u našim okolnostima i iz perspektive politike za koju se ja zalažem i iz perspektive politike koja kaže nemojte da se svrstavate u sukobu Zapada i Rusije i u kontekstu geopolitičkog, a skoro i civilizacijskog sukoba, ovo je dobar signal.

Jeste li slušali obraćanje Vučića sinoć, koji je Nenada Rašića i Radu Trajković nazvao “najgorim srpskim ološem sa dna kace” i kvislinzima? Kako vi gledate na takav rečnik predsednika države?

On je i Aljbina Kurtija nazvao teorističkim ološem. Nediplomatsko i nesvakidašnje obraćanje, ne i sasvim primereno funkciji na kojoj se nalazi, ali u suštini, ne pričam o kvalifikacijama, meni razumljivo. Ako je došlo do toga da se na taj način izražava, onda bi u nekom trenutku trebalo da dođe da promene naše politike i prema EU i naše kosovske politike.

BONUS VIDEO Borović: Vulin na čelu BIA – ovo je poraz demokratije u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare