Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije postoji i ja sam veoma zadovoljan zbog toga. Nekoliko puta sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. Verujem da će uskoro uslediti i uzajamne posete na najvišem državnom nivou", rekao je u intervjuu za Nova.rs premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

 

Iako se očekivalo da će, po padu Đukanovićeve Demokratske partije socijalista s vlasti, odnosi Srbije i Crne Gore veoma brzo krenuti uzlaznom putanjom, intezivna komunikacija na najvišem državnom nivou je dugo izostajala. Prema rečima prvog čoveka Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, to se u prethodom periodu ipak promenilo o čemu svedoče brojne posete crnogorskih ministara prestonici Srbije. Naš sagovornik je istakao da ne postoji nijedan razlog da ta saradnja ne bude na najvišem mogućem nivou, jer su, kako kaže, u pitanju dve bratske zemlje.

U intervjuu za Nova.rs, Krivokapić se osvrnuo i na probleme unutar parlamentarne većine zbog najavljene smene ministra pravde Vladimira Leposavića, odnosima sa koalicionim partnerima, kao i na kritike zbog toga što otvoreno iznosi svoje verske stavove.

„Primetno je da kod pojedinih predstavnika skupštinske većine još uvek traje proces adaptacije na činjenicu da su sada i oni vlast. Nije to jednostavno i lako nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a. S druge strane, kao što znate, na parlamentarnim izborima prošle godine izborili smo se za slobodu u svakom smislu te reči, tako da je sada apsolutno normalno da Vladu kritikuju i napadaju i pozicija i opozicija“, ističe on.

Šta očekujete od izbora u Herceg Novom? Kako vam deluje atmosfera u ovom gradu?

Od današnjih izbora očekujem ono što izbori i treba da budu – praznik demokratije. Građani Herceg Novog neka glasaju po savesti i neka pobedi najbolji.

Prethodnih dana se govorilo o tome da je Vlada Crne Gore poljuljana zbog slučaja „Leposavić“. Da li je to tačno?

Vlada Crne Gore je stabilna i ne može je poljuljati bilo koji pojedinac, pa ni gospodin Leposavić. Već sam ranije rekao da će ova Vlada trajati pun mandat, u skladu sa zakonom. Kao premijer koji je mandat dobio od naroda i kao takav sam birao svoje ministre, imam apsolutno pravo da smenim i sankcionišem bilo koga čijim radom kao premijer nisam zadovoljan. Svako ko je postavljen na ma koju funkciju u Vladi mora biti svestan da na tom položaju neće biti doživotno i da će sa iste otići onog trenutka kada se proceni da njegov rad nije u interesu države i naroda.

Poziv građanima Srbije da letuju u Crnoj Gori

„Ako postoji ijedno mesto na svetu gde građani Srbije mogu da se osećaju kao kod svoje kuće – to je onda Crna Gora. Zato ja i ovom prilikom pozivam sve građane Srbije da posete Crnu Goru, da uživaju na našem primorju, na našim prelepim planinama, da zajedno prevaziđemo te veštačke barijere koje neki zluradi ljudi pokušavaju da stvore među nama. Kao što znate, i epidemiološka situacija u Crnoj Gori je više nego pod kontrolom, masovna vakcinacija je u toku tako da je Crna Gora i u tom pogledu sasvim sigurno jedna od bezbednijih destinacija. U slučaju da neko od naših gostiju dobije koronavirus tokom boravka u Crnoj Gori, troškove njihovog lečenja će finansirati država Crna Gora“, rekao je Krivokapić.

Kako planirate da prevaziđete parlamentarnu krizu i umirite deo skupštinske većine koji vas oštrije napada od opozicije?

Parlamentarna kriza, ako i postoji, nije izazvana od strane mene kao predsednika Vlade, tako da oni koji tu krizu izazivaju, oni će je i umiriti. Siguran sam da su već odavno uvideli da je besmisleno raditi to što oni rade, jer takvo ponašanje i takvi postupci nanose štetu građanima koji su za njih glasali. Primetno je da kod pojedinih predstavnika skupštinske većine još uvek traje proces adaptacije na činjenicu da su sada i oni vlast. Nije to jednostavno i lako nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a. S druge strane, kao što znate, na parlamentarnim izborima prošle godine izborili smo se za slobodu u svakom smislu te reči, tako da je sada apsolutno normalno da Vladu kritikuju i napadaju i pozicija i opozicija. Razumem da je to mnogima neobično, ali mene raduje činjenica da je ova Vlada Crnoj Gori obezbedila toliki stepen demokratije.

Da li postoje kontakti sa Srbijom? Čini se da odnosi u poslednje vreme otopljavaju. Šta očekujete u budućnosti?

Komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije postoji i ja sam veoma zadovoljan zbog toga. Nekoliko puta sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. Takođe, nekoliko mojih ministara je bilo u zvaničnoj poseti svojim kolegama u Srbiji. Verujem da će uskoro uslediti i uzajamne posete na najvišem državnom nivou. Od budućnosti očekujem da pitanja o “otopljavanju odnosa” Crne Gore sa bilo kojom državom, a posebno sa nama bratskom Srbijom, budu prošlost, već da najbolji mogući odnosi Srbije i Crne Gore budu nešto što je najnormalnije i najprirodnije.

Kao što ste već rekli – veliki broj vaših ministara je već bio u poseti Srbiji i zemljama u okruženju. Da li ćete i vi uskoro obići neku od država regiona?

Već tokom ovog meseca odlazim u zvaničnu posetu Sloveniji, a nedavno mi je stigao i poziv predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine, tako da tokom ovog meseca odlazim i u zvaničnu posetu Sarajevu i Banjaluci i to me neizmerno raduje.

Kako gledate na sve ozbiljniju polarizaciju društva i podelu na prosrpske i procrnogorske nacionaliste? Kako stati podelama na put? Da li će predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori može još više produbiti te podele?

Smatram da se ta polarizacija veštački izaziva. Podele u društvu na prosrpske i procrnogorske nacionaliste stvaraju samo oni koji od tih podela i sukoba profitiraju. I to ne samo politički, već i finansijski. Narod to sve više uviđa. Protestni skupovi kojima svedočimo su poslednji trzaji onih struktura koje su stvarajući podele i svađu među narodom proteklih decenija sticali ogroman finansijski i politički profit. Sada imaju jedan jedini cilj: da izrežiranim protestima sačuvaju sve ono što su proteklih decenija stekli šireći mržnju i podele u državi. Ova Vlada im je u tome najveća prepreka.

Često ste kritikovani zbog izraženog verskog stava. Da li vas pogađuju navodi da zloupotrebljavate poziciju premijera sekularne države iznoseći svoja verska razmišljanja?

Ne pogađaju me takvi navodi, pre svega zato što su neutemeljeni. Poziciju premijera ne zloupotrebljavam ni u jednom pogledu, pa ni u pogledu verskih pitanja. Žao mi je što mnoge iritira činjenica da je aktuelni crnogorski premijer vernik i pravoslavni hrišćanin. Svoje vere se ne stidim i baš zato što sam vernik i hrišćanin, uvek sam poštovao i cenio svakog čoveka, ma kojoj veri, naciji ili rodu pripadao. Tako će biti i u budućnosti. Uvek ću se boriti za slobodu izražavanja i slobodu misli.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare