Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Hrvatski portal index.hr analizirao je situaciju u Srbiji i zašto je ona, kako ocenjuju, tako spektakularno podbacila u zaustavljanju širenja epidemije koronavirusa, odnosno zašto ima više od 2.000 obolelih i šezdesetak umrlih.

U tekstu se posebno osvrću na nedavno gostovanje premijerke Ane Brnabić, epidemiologa Predraga Kona i pulmologa Branimira Nestorovića na televiziji Pink.

Bila je to „još jedna epizode horor sapunice u koju se pretvorila pandemija koronavirusa u susednoj državi“, opisao je Gordan Duhaček gostovanje predsednice Vlade Srbije i članova Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa na pomenutoj televiziji.

„Kon je iscrpljeno piljio u prazninu, Brnabić se gubila u metaforama o bunarima i tunelima, a Nestorović je nezaustavljivo govorio o svemu i svačemu, potvrđujući još jednom da ga odgovorni mediji uopšte ne bi smeli pozivati u goste, a odgovorna vlast konsultovati“, navodi se u tekstu ovog hrvatskog portala.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

 

Vučić i saradnici nisu u stanju upravljati sistemom

Kako navodi hrvatski portal, to je bila savršena ilustracija zašto je Srbija tako spektakularno podbacila u zaustavljanju širenja zaraze i zašto je u njoj već više od dve hiljade testovima potvrđenih zaraženih i šezdesetak umrlih.

Navode da Aleksandar Vučić oko sebe u ovoj vanrednoj situaciji nije uspeo da okupi tim kompetentnih stručnjaka, ni kada je reč o zdravstvenom aspektu pandemije, a još manje kada je reč o ljudima koji su u ovoj dosad nezabeleženoj situaciji sposobni da upravljaju državnim sistemom.

Portal podseća da je sve počelo krajem februara kada je Vučić sazvao konferenciju za medije na koju je doveo i Nestorovića, a koji se već tada proslavio ponašanjem koje sebi jedan ozbiljan stručnjak u javnosti ne sme da dopusti, nazvavši koronavirus „najsmešnijim virusom u istoriji” i „slanjem“ žena u šoping u Milano. I ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da je “koronavirus dosta slabiji od običnog gripa”.

Bilo je to 26. februara, a u tom trenutku su delovi Lombardije već bili pod karantinom, potvrđenih slučajeva zaraze je u Italiji bilo oko 400.

Hrvatska se već uveliko spremala na ono što sledi dok se Vučić smejao Nestorovićevim seksističkim pošalicama i vodio njegovim šarlatanskim procenama. Dalje je sve išlo nizbrdo za Srbiju i njene građane.

Sve što je od tada do danas Vučić učinio bila je serija manjih ili većih promašaja i propusta, od kojih su neki direktno doveli do pospešivanja širenja zaraze, konstatuje ovaj hrvatski portal.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Otprilike dve nedelje nakon skandalozne konferencije za medije s Nestorovićem, Vučić je promenio ploču i krenuo „s apokaliptičnom retorikom“, usput tvrdeći da koronavirus niko nije nazvao “najsmješnijim virusom u istoriji”. Predsednik Srbije definitivno nije prvi državni lider koji je potcenio opasnost koju predstavlja koronavirus, navodi ovaj portal, ali se zato već nedeljama s američkim predsednikom Donaldom Trampom takmiči u tome ko će katastrofalnije za živote i zdravlje svojih građana upravljati nastalom krizom.

Predsednik Srbije je pandemiju u međuvremenu prvenstveno iskoristio za uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, suspenziju rada parlamenta i preuzimanjem još više vlasti u svoje ruke. Istovremeno je krenuo psihološko-policijski teror nad građanima Srbije kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih ad hoc mera ukidanja građanskih sloboda, a bez neke jasne strategije borbe protiv zaraze.

Umesto da se pokaže liderom kakvim se smatra, Vučić se pokazao kao glavni „širitelj panike i haosa u Srbiji“, na primer svojom najavom da će odjednom uvesti 24-dnevni policijski čas u celoj zemlji, što je onda izazvalo stampedo građana prema supermarketima, jer je Vučić utvrdio da građani više neće smeti u kupovinu.

Uvedena su i skandalozna suđenja preko Skajpa, a na jednom od njih je građanin zbog kršenja mere samoizolacije po hitnom postupku osuđen na tri godine zatvora.

Portal navodi  sve Vučićeve izjave od priznanja da je lagao Nemačku o broju respiratora koje Srbija ima kako bi pokušao nabaviti više, bizarne propagande akcije zahvaljivanja Kini, koje uključuju i da Vučić lično na aerodromu dočekuje avion s medicinskom opremom s Dalekog istoka, kao da predsednik države nema pametnija posla usred pandemije.

Foto:FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ – bk

Koronavirus je razotkrio i razorenost institucija u Srbiji, ocenjuje portal, kao i kolosalni nedostatak kapaciteta kadrova, njegovog vladajućeg SNS-a, da se nose s ovom nedvosmisleno izazovnom situacijom. Za razliku od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji se može osloniti na iskusne funkcionere poput ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, Vučić je okružen, kako navodi portal, skorojevićima, falsifikatorima doktorskih disertacija i alumnima Megatrenda, notornog privatnog univerziteta poznatog po štancanju i veleprodaji diploma.

Počinjene su i brojne „pacerske“greške, poput toga da se koronavirusom zarazio celi garnizon Vojske Srbije koji je učestvovao u organizovanju karantina za građane koje su se vraćali iz inostranstva, što se moglo dogoditi samo ako vojnici nisu imali odgovarajuću zaštitnu opremu ili se nisu pridržavali potrebnih protokola, a oboje je katastrofa zbog koje bi u normalnoj državi ministar obrane Aleksandar Vulin odmah podneo ostavku.

Skandalozno hapšenje novinarke 

Portal kritički navodi da Srbija ne uspeva da sprovede ni najbanalnije epidemiološke mere, a najnoviji primer  je masovno širenje zaraze u bolnici na beogradskom Dedinju gde  još uvek ne mogu utvrditi kako je koronavirus uopšte ušao u bolnicu i kako se tako proširio.

A tu je i, kako navode, skandalozno hapšenje novinarke Ane Lalić, koja je pisala o nedostatku opreme u novosadskoj bolnici. Hapšenje je izvedeno na temelju odluke Vlade Srbije, dakle formalno premijerke Ane Brnabić, dok je Vučić u javnosti isticao da je molio Brnabić da tu odluku povuče.

Na kraju je Brnabić odluku povukla na zahtev „šefa“, kako je rekla. Nakon toga se bacila na važan zadatak pokazivanja javnosti fotografija Vučićeve dece kako volontiraju.

Foto: Screenshot/YouTube/Cirilica TV HAPPY

I dok se u drugim evropskim državama, koje su reagovale na vreme i s kompetencijom se polako razmišlja o trenutku kada će imati smisla postupno popuštati mere zaštite, Srbiji tek sledi katastrofa, piše ovaj hrvatski portal..

Vučić ni nakon više od tri nedelje nije uspeo  da organizuje funkcionalan sistem, nego se sve i dalje radi ho-ruk i bez jasne strategije. U svakom slučaju, jasno je da se Srbija u ovom trenutku suočava s jednom pretnjom koja je opasnija od Covida-19. Ta pretnja se zove Aleksandar Vučić, zaključuje se u tekstu portala Index.hr.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram