Foto: Epa/Efe, Nova.rs, Tanjug/Tara Radovanovic

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost da Aneks sporazuma s Prištinom nije obavezujući, jer na njega nije stavio potpis. Istom brzinom stigao je i demanti Evropske unije i Amerike, čiji zvaničnici kažu - itekako važi.

Odgovor Vučiću stigao je od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, ali i od izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Borelj je rekao da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

Žozep Borelj Foto:EUC / Zuma Press / Profimedia

“Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obe strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za obe strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primene“, izjavio je Borelj nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Pročitajte još...

On je dodao da je reč o važnoj prekretnici u procesu normalizacije odnosa koja stvara „novi status kvo u dijalogu“. Naglasio je i da će EU pratiti proces implementacije svega što je dogovoreno te dodao da postoje hitne stvari koje odmah moraju biti sprovedene, poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Identična poruka stigla je i od specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

Gabrijel Eskobar Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

“Dogovor koji su postigli Kosovo i Srbija na sastanku u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, je pravno obavezujući. Pravno je obavezujući za obe strane u svakom smislu. Nije bilo pitanje potpisa, već pitanje obavezivanja“, rekao je Gabrijel Eskobar ovim povodom.

„Naredni korak za obe strane jeste da počnu sa primenom dogovora“, istakao je on.

Tako je stavljena tačka na sva nagađanja oko toga da li dogovor iz Brisela i Ohrida važe ili ne važe, a koje je pokrenuo predsednik Srbije.

Podsetimo, Vučić je dan nakon sastanka u Ohridu, u obraćanju javnosti Srbije rekao da je u formalno-pravnom smislu teško dokazati da sporazum postoji bez potpisa.

Aleksandar Vučić Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Dan nakon izjava Borelja i Eskobara u kojima ga demantuju, kaže da se njegov stav ni za jotu nije promenio ni pred kim. Ali, izgleda da jeste, pa sad kaže da važi i usmeni dogovor.

„Ponoviću još jednom – pravno obavezujuće za Srbiju je kad stavim potpis ili pečat na nešto ili kad se sa tim verbalno, odnosno usmeno saglasim. Niko ne može da proizvede pravne posledice za Srbiju osim njenog predsednika ili u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova. Što se tiče ispunjavanja, Srbija će da ispuni i da radi svega što je rekla da radi na implementaciji“, rekao je juče Vučić.

BONUS VIDEO: Jutro posle Ohrida – Vučić ponavlja ništa nisam potpisao, niti ću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare