Donika Gervala Švarc Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kosovo oglasilo se nakon što su prištinske vlasti zabranile predsedniku Narodne stranke (NS) Vuku Jeremiću ulazak na Kosovo i Metohiju, rekavši da je Jeremićeva podrška „reintegraciji“ nezavisnog i suverenog Kosova u Srbiju slična Putinovom planu „reintegracije“ Ukrajine.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kosovo sprečilo je bivšeg MSP Srbije Jeremića da uđe na Kosovo. Jeremićeva podrška „reintegraciji“ nezavisnog i suverenog Kosova u Srbiju slična je Putinovom planu „reintegracije“ Ukrajine – to je recept za rat“, navela je uz saopštenje ministarstva kosovska šefica dimplomatije Donika Gervala Švarc na Tviteru.

„Kosovo neće trpeti mržnju i agresiju usmerene na mirnu i demokratsku evropsku zemlju. Evropa i SAD moraju da pažljivo osmotre sve češće agresivne akcije političke elite iz Srbije i regiona. Radikalizovanje stavova Jeremića, bivšeg predsednika Generalne skupštine UN Jeremića je samo još jedno upozorenje da apetit Srbije i Rusije za pridobijanjem teritorija nije završen“, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da „dokle god SAD i Evropa ne pošalju jake i jasne signale, Rusija i Srbija će nastaviti da izazivaju tenzije na Balkanu“.

„Kosovo jeste i ostaće nezavisna i suverena, pro-EU i pro-NATO država koja se graniči sa Srbijom. Kosovo i drugi susedi Srbije koji nisu u EU, nisu pod srpskim uticajem niti će biti „reintegrisani“ u „srpski svet“ koji nameću Vučić i Putin“, zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Podsetimo, prilikom prelaska administrativne linije vozilo u kome se nalazio Jeremić je danas zaustavljeno i zadržano više od dva sata od strane prištinskih vlasti, posle čega je Jeremiću uručena i pisana zabrana ulaska, navodi se u saopštenju NS.

Takođe je navedeno da su Jeremiću prištinske vlasti zabranile dalji put ka Gračanici, gde se danas održava skupština Pokrajinskog odbora Narodne stranke.

***
BONUS VIDEO: Vučić: Spremni smo za pregovore, neke stvari ne možemo da prihvatimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar