Donika Gervala Švarc Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da je Kosovo fokusirano na dobijanju priznanja nezavisnosti od strane pet zemalja članica Evropske unije, prenosi Kaldžo.

Gervala je istakla da je priznanje nezavisnosti od Španije, Rumunije, Slovačke, Grčke i Kipra veoma važno za Kosovo, jer može biti prepreka za putu ka evropskim integracijama.

„Sada smo veoma fokusirani na pet priznanja, bez želje da ignorišemo ostatak sveta, ali pet priznanja unutar EU su za nas veoma važna, jer nam na kraju mogu predstavljati ozbiljne prepreke na našem putu ka evropskim integracijama i onima u NATO“, rekla je Gervala odgovarajući na pitanje zašto Kosovo dve godine nije dobilo novo priznanje.

Ona je takođe navela da je jednogodišnji moratorijum uticao na to, prenosi Kosovo Onlajn.

„Ne zaboravite da smo godinu i po dana imali moratorijum, što je obećano u Vašingtonu“, dodala je Gervala.

Upitana o napretku dobijanja priznanja od strane članica EU, Gervala nije iznela detalje, ali je istakla da se radi na tome.

„Postoji prilično opipljiv napredak u svih pet zemalja, veći napredak u nekima, manji u drugim. Vidite, imamo odnose sa Grčkom kao i sa svim drugim državama. To je u fokusu spoljne politike Kosova“, navela je Gervala.

***

BONUS VIDEO – Protest i poruke kosovskih Srba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar