Aleksandar Vučić, Vladimir Bilčik, Emanuel Žiofre, Matja Nemec Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predstavnici Evropskog parlamenta (EP) danas su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu izrazili zabrinutost zbog opadanja javne podrške članstvu Srbije u Uniji i zbog investicija Rusije i Kine u Srbiji, a kritikovali su i stagnaciju u oblasti slobode izražavanja.

Kako je saopštio Vučićev kabinet, predsednik Srbije je „pažljivo saslušao“ i odgovorio na tvrdnje izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika i člana Delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije Matjaža Nemeca.

Vučić je sa Bilčikom i Nemecom razgovarao o evropskim integracijama Srbije, nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji koji je sačinio Bilčik, međustranačkom dijalogu i aktuelnoj situaciji.

Oni su razgovarali i o nivou usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno zbog nepridruživanja Beograda sankcijama EU protiv Rusije, dodaje se u saopštenju.

„Poverenje građana u parlament je ključno“

Poverenje građana u parlament je ključno za rešavanje izazova svakog demokratskog društva, poručili su danas Bilčik i Nemec posle razgovora sa polanicima Skupštine Srbije, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Došli smo Beograd sa ciljem da razgovaramo sa rukovodstvom Parlamenta i predstavnicima parlamentarnih grupa o potrebi podrške dijalogu unutar Narodne skupštine i kako bi angažovanje Evropskog parlamenta moglo da pridonese jačanju uloge Parlamenta i promovisanju evropske kulture dijaloga i gradnje konsenzusa”, navode u saopštenju Bilčik i Nemec.

Poverenje građana u parlament je ključno za rešavanje izazova svakog demokratskog društva, ocenili su evroposlanici.

„Saradnja između Narodne skupštine i Evropskog parlamenta važan je element evropskih integracija Srbije, ako je Narodna skupština pozdravila angažman Evropskog parlamenta u razmeni iskustava i dobrih praksi, podržavajući parlamentarni dijalog i gradnju konsenzusa koja bi dalje jačala Parlament u svom radu”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta koje prenosi portal EWB.

***

BONUS VIDEO: Šta je Vučić radio u Briselu 9. decembra?

Komentari

Svi komentari (0)