Borko Stefanović Foto: Stranka slobode i pravde

Nakon što je zvanično predložio rezoluciju o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, koja podrazumeva i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, potpredsednik Skupštine Srbije Borko Stefanović uputio je ovaj predlog i Ministarstvu spoljnih poslova. U razgovoru za Nova.rs, on navodi da se čeka mišljenje nadležnog ministarstva i da će poslega toga biti zakazana sednica.

Potpredsednik Narodne skupštine i formalni predlagač rezolucije kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji Borko Stefanović kaže za Nova.rs da je ovaj predlog poslao i Ministarstvu spoljnih poslova (MSP), nakon čega će biti sazvana sednica Odbora za spoljne poslove.

„S obzirom na to da izvršna vlast takođe treba da se izjasni o tekstu rezolucije, ali i stepenu usklađenosti sa EU, mi ćemo sačekati da Ministarstvo spoljnih poslova u najkraćem roku to i uradi. Tražili smo od MSP da se izjasni, smatramo da je to korektno jer će tako poslanici imati punu sliku situacije u kojoj se nalazimo“, objašnjava za Nova.rs Stefanović.

Borko Stefanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Ovo praktično znači da će predlog koji je poslat Skupštini biti u Odboru za spoljne poslove, čim svoje mišljenje iznese i nadležno ministarstvo. Posle toga, postupak se formalno vraća u odbor će poslanici raspravljati o predlogu.

Naš politički sistem ne podrazumeva unapred da će ovakva rezolucija biti usvojena, budući da narodni poslanici mogu glasati i protiv toga, ili da jednostavno predlog ni ne bude na dnevnom redu. To ne bi ni bio prvi slučaj da neka rezolucija ne „prođe“.

Pročitajte još...

„MSP će se izjasniti i o stepenu usklađenosti naše spoljne politike sa EU, dakle ne očekujemo odgovor isključivo oko pomenute rezolucije. Mi u ovom trenutku ne znamo precizno kada će biti sazvana sednica, ali smatram da nakon odgovora resornog ministarstva neće biti prepreka da se zakaže sednica“, zaključuje Stefanović.

Podsetimo, potpredsednik Skupštine Srbije i zamenik predsednika SSP Borko Stefanović uputio je nedavno predlog rezolucije Odboru za spoljne poslove. U toj rezoluciji traži se usaglašavanje sa spoljnom politikom EU, odnosno uveđenje sankcija Rusiji.

„Jedini smo kandidat za članstvo u EU, a nismo uveli restriktivne mere Rusiji. Dovodimo se u realnu opasnost da ponovo dođemo u izolaciju“, rekao je Stefanović prilikom podnošenja predloga.

O ovome se izjasnio i ambasador Rusije u Srbiji Bocan-Harčenko koji je naveo da se Stefanovićev predlog ne poklapa sa stavom više od 80 odsto srpske javnosti.

„Zašto gospodin Stefanović, govoreći o mogućim gubicima zbog neslaganja Srbije sa evropskim restrikcijama, lukavo zaobilazi one probleme koji će se sigurno pojaviti u slučaju ograničavanja saradnje Srbije sa Rusijom u sferama ekonomije koje su od vitalnog značaja“, rekao je Bocan-Harčenko.

Opozicija po navici podeljena

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji u Narodnoj skupštini predstavlja „kukavičje jaje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje se podmeće opoziciji sa namerom da podeli opozicione stranke.

Vuk Jeremić gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

„Ne možemo argumentovano voditi raspravu o tom pitanju pre nego što Vučić u Skupštini Srbije upozna poslanike i javnost sa čime se to tačno Srbiji preti, odnosno zbog čega bismo morali da uvedemo sankcije Rusiji uprkos jasnim negativnim političkim posledicama koje bi taj korak mogao imati za rešavanje kosovskog problema“, rekao je Jeremić.

Sa druge strane, kopredsednik stranke Moramo-Zajedno Nebojša Zelenović rekao je da će on podržati predlog za uvođenje sankcija Rusiji.

Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Smatram da treba da pokažemo da imamo viziju za Zapadni Balkan, za 21. vek. Ovo može da bude region mira i stvarnog blagostanja za svaku porodicu koja tu živi. Međutim, bez obzira na ovaj propust podržaćemo predlog zato što se ovde radi o tome da li ste za borbu za slobodu, ili , nasuprot tome, nemate ništa protiv agresije na suverenu zemlju, ili čak takvu stvar podržavate“, istakao je Zelenović.

Bonus video: Brnabić: Sankcije Rusiji nisu najbolje rešenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar