Foto: Nova.rs/Printscreen/The Guradian/Le Monde

Britanski Gardijan i francuski Le monde pisali su večeras o protestu protiv nasilja u Beogradu.

Desetine hiljada Srba okupilo se u glavnom gradu Beogradu, a demonstranti su pozvali na ostavke najviših zvaničnika i suzbijanje nasilja u medijima, nakon što su uzastopne pucnjave zaprepastile balkansku zemlju, pišu Gardijan i Le Monde.

Kako navode ova dva lista, u demonstracijama „Srbija protiv nasilja“ okupili su se svi, bez obzira na politčke podele u zemlji, nakon prošlonedeljnih pucnjava u kojima je ubijeno 17 ljudi za manje od 48 sati – uključujući devetoro dece i čuvara u osnovnoj školi u prestonici.

Foto: Printscreen/Le Monde

„Tražimo hitno zaustavljanje daljeg promovisanja nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnji neadekvatan odgovor nadležnih organa“, navodi se u saopštenju stranke Ne davimo Beograd, prenose listovi.

Foto: Printscreen/The Guradian

Oni navode i da su demonstranti takođe pozvali na ostavku jednog broja najviših zvaničnika, uključujući ministra unutrašnjih poslova i šefa srpske obaveštajne agencije, kao i zahteve da se uklone rijaliti programi poznati po promovisanju nasilja, uz zabranu „provladinih novina koje redovno podstiču tenzije člancima koji ciljaju političke neistomišljenike“.

Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića osudila je protest, nazvavši opozicione grupe koje učestvuju na mitingu „bezličnim zlom… koje se usuđuje da iskoristi nacionalnu tragediju za svoj interes“, prenose Le Monde i Gardijan.

Podsetimo, građani su u protest krenuli nakon nezapamćenih masakara koji su se u samo tri dana desili u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i u selima Dubona, Malo Orašje i Šepšin.

***

BONUS VIDEO: Novi Sad protest – „Sve mora da stane“