ivica Dačić / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da danas postoje tendencije da se pobeda nad fašizmom umanji, njen značaj relativizuje unošenjem novih tumačenja, pa čak i da se zločini dovedu u pitanje, ali da je to neprihvatljivo zbog ogromne žrtve koja je za tu pobedu podneta.

Dačić je na video konferenciji SB UN povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata na tlu Evrope, rekao da se svetlija vizija budućnosti, zasnovana na zajedničkim vrednostima slobode, saradnje, razumevanja, tolerancije i poštovanja različitosti, može izgraditi samo uz pomoć naučenih lekcija iz prošlosti.

„Kao predstavnik države i naroda koji je podneo ogromna stradanja i žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma tokom Drugog svetskog rata, želim da poručim da svi imamo moralnu obavezu da čuvamo sećanje na pouke ovog najrazornijeg sukoba u novijoj istoriji, kao i da se zajednički suprotstavimo bilo kakvom pokušaju relativizacije događaja iz Drugog svetskog rata“, istakao je Dačić.

Na skupu koji je održan putem video konferencije, Dačić je rekao da je relativizacija i umanjivanje značaja pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu neprihvatljiva pre svega zbog ogromne žrtve koja je podneta.

„U četiri ratne godine pokušano je sistematsko istrebljenje pripadnika mog naroda i nad njima su činjeni najgnusniji zločini. Podsetiću na logore smrti u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, savezniku fašističke Nemačke, u kojima su na najokrutniji način mučeni i ubijani Srbi, Jevreji i Romi“, rekao je Dačić.

On je ocenio da su UN danas jednako neophodne kao i kada su formirane i da njihova relevantnost ne sme biti dovedena u pitanje.

Ipak, svedoci smo povremenih pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju multilateralizam i međunarodnu saradnju što je Srbija osetila i na svom primeru, rekao je šef srpske diplomatije.

„Podsetiću vas da je odluka o upotrebi oružane sile i agresija na SR Jugoslaviju 1999. godine izvršena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, čime ne samo da su povredjena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet Saveta bezbednosti i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija“, rekao je Dačić.

On je dodao da su posle toga, jednostranim aktom privremene institucije u Prištini proglasile nezavisnost Kosova čime je „prekršena rezolucija SB UN 1244 i ozbiljno ugrožena stabilnost Srbije, ali i čitavog regiona“.

„Srbija je u potpunosti posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. U ovom procesu dijaloga sa Prištinom, upravo bi Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti trebalo da imaju završnu reč“, zaključio je Dačić.

Sastanak SB UN pod nazivom „75 godina od završetka Drugog svetskog rata na evropskom tlu – naučene lekcije za sprečavanje budućih katastrofa, odgovornost Saveta bezbednosti UN“ otvovorili su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel, zamenik generalnog sekretara UN Rozmari Di Karlo i Timoti Snajder, profesor istorije na Univerzitetu Jejl.

Na skupu su učestvovali predstavnici 80 država, medju njima 45 ministara spoljnih poslova iz Francuske, Nemačke, Turske, Poljske, Ukrajine, Austrije, Grčke, Brazila, Italije i drugih država.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar