Dačić Sloba
Foto: EPA/SASA STANKOVIC, EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, u kojoj se retorički pita šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji, verovatno je proizvod "podstrekivanja" i predstavlja "budalaštinu", a svrstava ga uz rame sa Slobodanom Miloševićem, smatraju sagovornici portala Nova.rs koji upozoravaju na težinu ovakvih izjava.

U susret prvim suđenjima za zločine OVK u Hagu, slučajno ili ne, ministar spoljnih poslova Srbije iskoristio je svoje skorašnje gostovanje na TV „Hepi“, u emisiji „Ćirilica“, kako bi postavio pitanje koje ima zlokobni prizvuk:

„Šta ćemo mi sa Srbima koji potkazuju gde su sahranjeni Albanci širom Srbije?“, pitao se retorički ministar, ukazujući da takvi postupci za njega, očigledno, nisu dobri.

Dačićeva izjava pokazuje da je ukupan kapacitet SPS da se suoči sa užasnim zločinima iz vremena kada je ta stranka i njen predsednik Slobodan Milošević bila na vlasti ravan nuli.

Vukčević: Neko ga je podstrekao

Reagujući na nju, Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine, u izjavi za portal Nova.rs kaže da pretpostavlja da je ministra „neko podstrekao na ovakvu izjavu“.

„Ova izjava mu je u stilu Miloševićevog portparola. To je klovn kog ne bi trebalo ni da komentarišem. Budalaština. Mi smo radili svoj posao. Interesantno je da je i bivši predsednik Nikolić imao sličnu izjavu, konkretno, upitao je: „Dokle će Vukčević da kopa po Srbiji“. Tada sam mu odgovorio: „Kopaćemo dok imamo indicija da postoje masovne grobnice“, kaže Vukčević.

Bivši tužilac, koji je nedavno u intervjuu za Nova.rs rekao da je najvažnije sačuvati sigurnost onih koji svedoče protiv OVK zločinaca, podsetio je i na okolnosti pronalaska jedne masovne grobnice u kojoj su bili sahranjeni Hrvati, i na političku „upotrebu“ to događaja:

„Nakon što smo je pronašli, predsednik Vučić bio je u poseti Hrvatskoj, i on se tim potezom hvalio. Ovu izjavu Dačića smatram veoma štetnom“, zaključio je Vukčević.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ističe da je Dačićeva izjava nedopustiva i upozorava da takav govor šteti regionalnoj saradnji po pitanju nestalih, posebno jer ju je izgovorio ministar spoljnih poslova.

„Da li onda treba očekivati sličnu reakciju i njegovih kolega iz regiona?“, pita Antonijević i dodaje da je saradnja udruženja nestalih u regionu dobra te da je Dačićev ispad problematična.

„Izvinjenje ministra spoljnih poslova je najmanje što on može da uradi i to izvinjenje mora biit upućeno svim žrtvama, onima za čijim telima se traga, koje god da su nacije“.

On podseća i da su pojedini direktni učesnici u zločinima pred kraj života otkrivali lokacije nestalih, da ne bi nosili tajnu u gorb.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare