Foto:printscreen/Youtube;RTS; instagram/vojislav.seselj; twitter./ArisMovsesijan

Koja od mnogih zla Vojislava Šešelja su bila prihvatljiva Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno Eparhiju novogračaničko-srednjozapadnoameričku, koja mu je dodelila orden Svetog vladike Mardarija? Lider radikala je proterivao, pretio, potezao pištolj, besramno vređao… Šta od ovog SPC nije znala, pa je Šešelja odlikovala visokim crkvenim priznanjem?

Odlikovanja Srpske pravoslavne crkve poslednjih godina dobili su mnogi koji su se ogrešili o moral, pristojnost i zakone. Ipak, verovatno nikome ni na kraj pameti nije bilo da bi orden SPC mogao da dobije Vojislav Šešelj, osuđeni zločinac.

Da mu je uručen orden Crkve, javnost je obavestila Srpska radikalna stranka. U saopštenju je navedeno da je visoko crkveno odlikovanje Šešelju u ime vladike Longina dodelio vladika bački Irinej. Kako se navodi u saopštenju, on je tom prilikom poručio da mu je „pripao deo časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“.

Vojislav Šešelj osuđen je u Hagu zbog zločina protiv čovečnosti, a protiv njega su podnošene krivične prijave zbog pretnji političkim protivnicima i novinarima, a nije poznato da je ijedan proces pokrenut protiv njega prethodnih godina priveden kraju.

Proterivao Hrvate iz Hrtkovaca, pa tamo kupio kuću

Pre četiri i po godine Šešelj je u Hagu osuđen na 10 godina zatvora. Proglašen je krivim za podsticanje deportacije i progon Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini. S obzirom da je u pritvoru proveo skoro 12 godina, nije se vraćao u zatvor.

Na skupu SRS u Hrtkovcima 1992. godine, kako su mediji objavljivali, Šešelj je pročitao imena 17 meštana Hrvata, za koje je tvrdio da su članovi „Zbora narodne garde“ i da su se slagali sa progonom Srba iz Hrvatske. Njima je navodno zaprećeno da se isele, dok je, prema nekim tvrdnjama, 20 porodica hrvatske nacionalnosti izbačeno iz svojih kuća.

Samo četiri meseca nakon što je osuđen u Hagu (2014), Šešelj se vratio na mesto zločina, pa je u istom selu kupio kuću. Ni to mu nije bilo dovoljno. On je na toj kući postavio svetleći natpis „Kuća Vojislava Šešelja“.

Pretnje Aleksandri Jerkov: Nestaće joj sve dlake s glave

Šešelj je nakon povratka u Srbiju na izborima uspeo da dobije poslanički mandat. Prema rečima pojedinih poslanika DS, na jednoj od skupštinskih sednica radikali su okružili Aleksandru Jerkov, vređali je i pretili da će joj “razbiti njušku”. Sve vreme trajanja sednici, članovi SRS govorili su joj da je „spodoba“, „izdajnik“ i „ustaška kurva“.

To je potvrdio i sam Šešelj i rekao joj da su oni postupali po njegovom nalogu.

“Do kraja života nazivaće je pogrdno”, rekao je sada odlikovani lider SRS.

Nakon njene izjave da je svima jasno da Šešelju neće faliti ni dlaka sa glave, on je na Tviteru napisao:

“Aleksandra Jerkov tvrdi da mi Aleksandar Vučić garantuje da mi neće faliti ni dlaka s glave. Ja Aleksandri Jerkov garantujem da će njoj nestati sve dlake sa glave, glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem”.

Pretnje silovanjem poverenici Brankici Janković

Sada odlikovani Šešelj je tokom 2019. konstatovao da je napravljena „glupost“ postavljanjem Brankice Janković za poverenicu.

„Kolika je narasla, a pravi seks nikada nije upoznala. Braćo četnici, ima li neki dobrovoljac, bar mesec dana nekupan i s bradom do pojasa“, uputio je Šešelj otvorenu pretnju silovanjem poverenici.

Pretnje Snežani Čongradin: Pregaziću je džipom

Lider radikala se obrušio na Janković zato što je prethodno osudila njegov napad na novinarku Snežanu Čongradin. On je za skupštinskom govornicom, izvređao Snežanu Čongradin zbog njenog teksta povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Osim što ju je nazvao pogrdnim imenima, Šešelj je rekao da bi je poslao na 20 godina robije, ali i zapretio da će je „pregaziti džipom“.

Zbog ovih napada i pretnji, Šešelj nikad nije odgovarao.

“Tražiću pomilovanje za Zvezdana Jovanovića”

Tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 2016. izjavio da će, ako postane predsednik, pomilovati Zvezdana Jovanovića, koji je snajperom ubio premijera Srbije Zorana Đinđića. Od tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića to je sledeće godine i zatražio, a uz to i ukidanje Suda za ratne i amnestija svih koji su pred njim optuženi ili osuđeni.

“Ako učini ova dobra dela Tomislav Nikolić može imati nešto čvrsto zbog čega bi se ponosio kad napusti predsedničku funkciju. Ako propusti šansu da to uradi onda neka sam razmišlja kako će ga i u kom svetlu istorija zapamtiti”, poručio je lider radikala.

Pretio demontrantima pištoljem

Na protestima “Protiv diktature” 2017, grupa demonstranata blokirala je izlaz poslanicima na platou ispred Skupštine Srbije. Tada je kolima na njih naleteo Šešelj, čiji vozač nije hteo da zaustavi auto i zakačio je jednog od demonstranata. Kako je preneo Danas, prema svedočenju tog učesnika protesta, Šešelj je vikao :„Imam pištolj, pucaću“.

Mahao je pištoljem i na protestima pre 30 godina, kada su ga studenti gađali sapunom.

Palicom na člana Dveri

U maju 2019. Šešelj je učestvovao u još jednom incident ispred Skupštine Srbije. Vozilo sa liderom SRS izguralo je poslanike Dveri, koji su došli da dočekaju predsednika Aleksandra Vučića.

Nakon što se automobil zaustavio, Šešelj je izašao i vređao lidera Dveri Boška Obradovića, a od svog vozača je tražio da ih zgazi automobilom. Mediji su pisali da je na kraju njegov vozač bejzbol palicom udario člana Predsedništva Dveri Jugoslava Kiprijanovića.

Pesnicom udario taksistu

Kako je pisao “Danas”, na proleće 1992. Šešelj je udario pesnicom jednog taksistu-štrajkača ispred Savezne skupštine, koji mu je uputio psovku. Po izveštajima svedoka počeo je da viče:

„Sve ću vas pobiti kao pse, meni niko ne može da urliče! Ja ću vas srediti, bando, bitange! Ja ću vas upucati, bando, što ne radite?“

Pripadnici Šešeljevog obezbeđenja tada su ispalili nekoliko hitaca iz automatskog oružja. Istog meseca napada učitelje koji su demonstrirali ispred Skupštine Srbije. „Jednog sam udario rukom, a drugog nogom“, izjavio je kasnije.

“Kora od banane”

Veliki skandal dogodio se 1997. kada je na BK televiziji emitovana emisija “Tet-a-tet” u kojoj su gostovali advokat Nikola Barović, koga su radikali proterali iz njegovog stana, i Vojislav Šešelj. Gosti su se konstantno prepirali, a emisija je na kraju prekinuta.

Barovića je potom pretukao jedan od Šešeljevih telohranitelja, a zbog čega je morao da zatraži pomoć u Urgentnom centru. Mediji su pisali da mu je tada polomljen nos i jagodična kost.

Lider SRS je rekao da se Barović okliznuo na koru od banane i dodao: „Opasna je kora od banane“.

“Ko kolje zlo ne misli”

Šešelj je pre sedam godina na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj se vidi kako sa nožem u ruci stoji ispred stola na kojem je isečeno meso, pisao je “Blic”.

Na sebi je imao krvavu kecelju, a u potpisu jedne fotografije pisalo je „Evo, opet koljem“, dok pored druge piše „Ko kolje, zlo ne misli“. U opisu treće fotografije, Šešelj je napisao „U klanju nema boljeg od mene“.

BONUS VIDEO SPC odlikovala Šešelja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare