Emanuel Makron, Aleksandar Vučić i Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/CHRISTIAN BRUNA

Negodujući zbog odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za novog ministra postavi Nenada Rašića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da neće ići u Tiranu na samit EU i Zapadnog Balkana. Iako će na sastanku biti lideri Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Olaf Šolc, Vučiću to neće biti dovoljan povod da Srbija bude za istim stolom sa ključnim ljudima unije. Ostavio je mogućnost da se promeni odluka, ali određena šteta već je učinjena.

Neraspoložen, oštar i ogorčen na EU, Vučić je najavio da Srbija neće ići u Tiranu.

„I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, po prvi put, a vi dođite lepo, uzmite dnevnice, naputujte se avionima pričajte gluposti, lupetajte štagod hoćete, kako vam se hoće. Svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto, a ne možete da pronađete ništa za šta je Srbija kriva. Nema nikakvih problema, sve je to u najboljem redu, samo to radite bez Srbije. Pa da vidimo šta ćete to da napravite i kako ćete to da napravite“, rekao je Vučić prilikom obraćanja.

On nije isključio mogućnost da naši predstavnici ipak odu u Tiranu, ali to će se odlučiti tek za vikend.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg

Predsednikovo prvobitno kategorično odbijanje da bude u Tirani potvrdila je i premijerka Ana Brnabić, koja ponovila da Srbija nema nikakvu potrebu da učestvuje na samitima o Zapadnom Balkanu.

„Ili će EU početi da poštuje vrednosti koje propagira ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje. Prvi put Srbija neće prisustvovati Samitu EU – Zapadni Balkan koji će biti održan 6. decembra u Tirani ove godine“, navela je Brnabić u pisanoj izjavi.

Predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš kaže za Nova.rs da je ovo autodestruktivan potez Vučića zbog kojeg će najviše ispaštati građani Srbije.

Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„To je format u kojem se uspostavlja jedna dinamičnija komunikacija između zemalja regiona, što je veoma korisno. Ovom odlukom Vučić namerava da samoizoluje Srbiju, što nije racionalno ponašanje“, ističe Ponoš.

On napomnje da je ovaj besan gest došao nakon toga što je Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za novog ministra u kosovskoj vladi.

Foto:Kabinet kosovskog premijera / kryeministri.rks-gov.net

“Vučiću je sada teško da prihvati da je ponovo ispao naivan, tj.da je namagarčen. On je izvukao ljude iz Srpske liste koji više nisu deo kosovskih institucija, a Kurti je sada to mesto popunio Rašićem. Ogorčeni Vučić sada je odlučio da ne ode u Tiranu, ali i da postavi Vulina na mesto direktora BIA. Sve je ovo autodestruktivno ponašanje koje ne ide na štetu njemu, nego građanima Srbije”, kaže Ponoš za Nova.rs.

Bivši predsednički kandidat ne isključuje mogućnost da se Vučić predomisli, te ipak ode u Tiranu jer se sa njim nikad ne zna.

Nemanja Todorović Štiplija iz European Western Balkan kaže da su se ovakvi formati do sada održavali u Briselu, ali da EU već nekoliko godina radi na tome da poveže zemlje regiona, te da je ovo samo nastavak celog procesa.

Nemanja Todorović Štiplija. Foto: Medija centar Beograd

„Srbija je do sada uvek učestvovala na ovakvim samitima, a predsednik Vučić je bio na svakom od njih. Smatram da je izuzetno pogubno po Srbiju da ne dođe na ovako veliki događaj, jer ovo nije dijalog Beograda i Prištine, niti je sto gde se isključivo sedi sa Kurtijem. Ovde je u pitanju budućnost Srbije, zbog čega nema prostora za sujetu. Stvari vezane za dijalog između Beograda i Prištine, ali i to da li je neko izabran za člana kosovske vlada se ne rešavaju na ovakav način“, objašnjava naš sagovornik.

Štiplija Todorović naglašava da je EU ipak zabrinuta zbog načina na koji je izabrao Nenad Rašić za ministra na Kosovu, te da je jasno dala do znanja Prištini da nešto nije u redu.

Pročitajte još...

„Ne vidim zbog čega je ovoliki problem, niti zbog čega se ovako radikalna mera koristi. Samit u Tirani bila bi dobra prilika da se predsednik vidi sa Makronom ili Šolcom, ali i drugim predstavnicima EU kako bi se razgovaralo i o dijalogu Beograda i Prištine. To bi bila i odlična prilika da Vučić razgovara sa Kurtijem o izboru novog ministra, ukoliko je to zaista veliki problem“, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, naredni samit Evropske unije (EU) sa Zapadnim Balkanom održaće se 6. decembra u Albaniji, u Tirani. To je potvrdio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji je ponovio da je Zapadni Balkan prioritet za Evropsku uniju.

Biće ovo prvi put da se samit EU-Zapadni Balkan održava u regionu, odnosno u jednoj zemlji koja nije punopravna članica evropskog bloka. Kako je ranije objavio RSE, nezvanično je predlog da se samit održi u Tirani dao albanski premijer Edi Rama.

Bonus video: Vućić o odlascima iz SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare