Foto: Vesna Lalić

Kako naterati javni servis da to zaista i bude, godinama unazad je pitanje svih pitanja. Podaci monitoringa Biroa za društvena istraživanja, koji iz meseca u mesec pokazuju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić glavna zvezda Dnevnika Radio televizije Srbije, dok opozicije ima samo u tragovima, ne utiču na “savest” uredništva. Zato kao jedino oružje preostaje građanski bunt, čupanje kablova, miniranje prenosa ili pozivi na protest u živom programu… Sve smo to imali prilike da vidimo. Naknadnim izvinjenjima uredništvo se nije moglo “oprati”...

Poziv mladih glumaca iz serije “Nečista krv” da se dođe na protest u subotu, usred jutarnjeg programa na RTS, učinilo je da se voditeljki “smrači”.

Na pitanje gde publika može još da ih gleda, glumci Marko Grabež i Nedim Nezirović naveli su proteste, koji se poslednje dve subote odvijaju širom Srbije zbog Zakona o referendumu i eksproprijaciji.

“Možete nas gledati u subotu u 14 časova gde nećemo biti samo Nedim i ja, mi smo samo građani u toj ulozi i neće biti dvadesetak ljudi, biće mnogo više, oko 30 hiljada i više, tako da pozivamo građane na proteste na sve mostove Beograda i šire, u čak 50 gradova Srbije”, poručili su Grabež i Nezirović.

Ovakav odgovor je zbunio voditeljku programa koja se vrlo brzo zahvalila glumcima i završila emisiju.

Nedavno se RTS javno izvinjavao zbog prekida prenosa obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz zgrade Predsedništva.

A prekid se desio jer je neko počupao kablove iz vozila za satelitsko emitovanje. Anonimni čupač kablova se javio portalu Nova.rs i objasnio zašto je to uradio.

“Bukvalno mi je u glavi bilo to je dobar trenutak bar malo samo da ih nerviram i da im se odužim za svu onu torturu kojom smo svakodnevno izloženi“, rekao je on za Nova.rs.

Nikako ne treba zaboraviti i snimak razgovora sad već bivše novinarke RTS Nade Gogić i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, koji se u studiju vodio za vreme reklamnog bloka. U tom razgovoru, koji su mogli snimiti samo zaposleni RTS-a, novinarka je otkrila da se pitanja unapred dogovaraju, a ostaće upamćena i njena rečenica “Đilasa ako hoćeš pomeni”.

Razgovor je tekao ovako:

„Hoćeš…? Imam sad o ovome, pa da nastaviš o Zorani i Bajatoviću“, izgovara ona, dok Dačić odgovara:

„Neću bre, kakav Bajatović“.

„Ajmo onda Vašingtonski sporazum i izbori na Kosovu. Đilasa ako hoćeš pomeni“, sugerisala je voditeljka RTS uz osmeh Dačiću, a on je dodao:

„Ja mislim da Đilasa nisam ni spomenuo uopšte večeras“, rekao je predsednik skupštine, a voditeljka je kazala:

„Nisi, ali Tadića jesi“, i opet prasnula u smeh, a zatim se Dačić nadovezao rečima:

„Ko je, bre, Đilas? Da ti kažem jednu stvar. To su, bre, amateri“, a zatim je zvuk „nestao“.

Ubrzo nakon objavljivanja ovog snimka, Gogić je napustila RTS.

Gledaoce RTS svojevremeno je vrlo zabavila najava filmskog programa na javnom servisu, negde baš u vreme protesta 1 od 5 miliona.

„Ne može jedan čovek da vlada! Strašno je to što danas preživljavamo. Bezakonja i nasilja je mnogo. Raja živi ko stoka, glad je dotukla ljude. Jel‘ još uvek veruješ da tvoja stranka treba da spasava ljude? Teži ste nam vi nego što je bila turska vlast! Ustali smo za pogažena prava naroda“.

Inserti i rečenice iz filmova koji su gledaoci javnog servisa bili u prilici da vide, bili su izmiksovani tako da zvuče kao delovi govora protivnika aktuelnog režima, a kasnije su mediji pisali da je dežurni montažer zbog spota suspendovan na mesec dana.

 

 

****

BONUS VIDEO: Ekološki protest ispred RTS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare