Nebojsa Covic
Nebojša Čović Foto:Newsmax Adria

Jedan od lidera DOS-a Nebojša Čović, bio je gost emisije "Pregled dana" koja se emituje na televiziji Nova S. Čović je govorio o Petom oktobru, za koji kaže da predstavlja važan dan i praznik za građane Srbije.

Na pitanje zašto drugi ne žele da govore o Petom oktobru, Čović je rekao da ne zna razlog i istakao da se ponosi onim što su uradili tog dana.

Pročitajte još:

„Ja se ponosim sa onim što smo mi uradili Petog oktobra. Mislim da je tada oslobođena Srbija i otvorena Srbija, u smislu naših međunarodnih kontakata i ulaska, na primer, u Ujedinjene nacije, i druge međunarodne institucije“, rekao je Čović i dodao da kod njega nema apsolutno nikakve dileme.

On smatra da je ovo važan dan i praznik za Srbiju, te da će on uvek biti takav. Kako kaže, ne samo za njega, već i za druge ljude.

„Neko ćuti zato što mu se ćuti. Neko ćuti zato što je na planini. Neko ćuti zato što računa“, rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje da li bi Peti oktobar dogodio bez stranog uticaja, odnosno Amerike, Čović ističe da Amerikanci nisu bili u Beogradu ni pre Petog oktobra, ni tog dana, a ni jedan određeni period nakon toga.

Dodao je i da je predsedništvo DOS-a bilo samostalno, te da niko od međunarodnog faktora nije prisustvovao sastancima.

„Pošto je DOS bio dosta šaren, u smislu različitih političkih partija, ne mogu da garantujem da kod nekih nisu u stranke dolazili“, kaže Čović.

U svakom slučaju, međunarodni faktor je, kako kaže, u tom trenutku bio dosta konstruktivan i mnogo je pomagao u smislu kanalisanja.

„Bilo je i finansijske pomoći. Zašto to kriti? I to u cilju da Srbija sačini promene koje su bile neizbežne. Miloševiću i SPS-u je istekao rok trajanja i njima je to bilo sasvim jasno“, objašnjava i dodaje da nisu stranci napravili promene, već građani Srbije.

Nebojsa Covic
Nebojša Čović Foto:Newsmax Adria

Čović je istakao i da stranci posle Petog oktobra nisu bili konstruktivni, kao i da se posle toga nismo ni pomerili kada su u pitanju naši najveći problemi.

„To je problem Kosova i Metohije i, u tom trenutku, ekonomski problemi. Da podsetim građane, penzija je bila oko 40 evra i nije isplaćivana preko godinu dana“, dodaje Čović i ističe da im to nije bio prioritet.

Kako kaže, prioritet im je postao „Hag i samo Hag, i dodatno uslovljavanje Srbije“.

Pročitajte još:

„Ne kažem da to nije trebalo da se radi, ali oni u tom delu nisu imali mere“, rekao je jedan od lidera DOS-a i ocenio da je to bilo kontraproduktivno za „ionako mladu, u velikoj meri neiskusnu demokratsku opoziciju Srbije“.

Govoreći o greškama koje su napravljene na početku, Čović ističe da je najveća napravljena prilikom raspodele mandata jer je bilo „dosta nestručnih i nekompetentnih“.

„Bilo je dosta onih koji su, kad su došli na funkciju, uzleteli po sistemu ‘a sada malo mi’. Postali su bahati i nisu sprovodili određene poslove onako kako treba“, ocenio je Čović.

Takođe, istakao je kao grešku i sudar između dve najveće stranke DOS-a, odnosno dva najveća lidera – Đinđića i Koštunice.

Kako kaže, to je počelo u januaru 2001. godine, a DOS je pokazao ogromne pukotine već u maju iste godine.

Dodao je i da su bili neoprezni, jer nisu sproveli ono što je bilo neophodno – lustraciju.

„Lustracija znači da se jedno vreme ne bavite politikom, a to vreme može da bude i beskonačno. To je lustracija, a ne sečenje glava kako neki sad pokušavaju to da predstave“, objašnjava on i dodao da nisu ispunili ni drugi zadatak, a to je bio Zakon o poreklu imovine.

Čović se nadao da će, posle smrti premijera Zorana Đinđića, biti dovoljno energije da se nastavi i još dodatno razradi kompletan taj kurs. Nažalost, kako kaže, toga nije bilo.

„Ono što me najviše iznenadilo to je da su, maltene Zoranovi prvi saradnici, poveli i Vladu, a nakon decembarskih izbora 2003. je prestao da postoji DOS“, ističe i dodaje da je očekivao da će „Koštunica i Tadić nastaviti tim kursom“, i da će „doći do mnogih istina“.

„To se nije dogodilo. I onda se, na kraju krajeva, tokom godina platila cena“, zaključio je Čović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)