Vesna Čipčić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Glumica Vesna Čipčić, koja je bila jedna od dvadesetak dramskih umetnika koji su posetili Gornje Nedeljice kako bi podržali meštane ovog i okolnih sela u nastojanjima da se spreči planirano otvaranje rudnika jadarita, kaže da su bili potreseni kada su videli kako to tamo sve izgleda, "pa to je kao da je pre šest dana završeno bombardovanje".

„Taj naš susret do te mere je bio dirljiv da su mi krenule suze, kad sam videla koliko je taj narod, s jedne strane, unesrećen, raseljen, s druge strane, tako spremni, jaki, snažni, nepokolebljivi da istraju u tome što su naumili“, ispričala je Čipčić u Danu uživo na TV N1.

Ona dodaje da su najviše razgovarali sa aktivistkinjom iz udruženja Ne damo Jadar Marijanom Petković, koja im je „najviše dočarala šta se dešavalo, koliko su svi preplašeni“.

„Bilo je starijih ljudi, koji ne znam ni kako su potpisali (prodaju svojih kuća kompaniji Rio Tinto). Rečeno im je – ‘ako nećete sa nama da se dogovorite, dobićete još manje para od države, ako vam to država bude plaćala’. Da bi pokazali velikodušnost, rekli su im ‘skidajte sve što možete iz kuća’, tako da su oni mučeni skidali bojlere, crep sa kuće… to je sada ograđeno trakama, tu ne može da se priđe, to nije više naše tle, to nije više naša imovina u sred naše zemlje. To je nešto potpuno nezamislivo da se dešava u 21. veku“, poručuje glumica.

Na pitanje da prokomentariše odluku vlade da povuče iz procedure Izmene Zakona o eksproprijaciji, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio Skupštini, a za koji mnogi aktivisti i stručnjaci tvrde da je napravljen za Rio Tinto i slične firme, ona navodi: „Ovo je za mene dok ne budem čula da je to izgovorio predsednik još uvek na neki način poluproverena vest, ali ako to ne bude sprečilo Rio Tinto i slične firme da se od ove zemlje napravi jedan veliki rudnik, ništa ne vredi ova odluka predsednika i vlade“.

Vučić je na večerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je Narodnoj skupštioni vratio Zakon o eksproprijaciji zbog „sumanuto kratkih rokova“. Kazao je da se ne može reći da je taj zakon protivustavan, ali je istakao da mu Zakon o predsedniku daje mogućnost da Skupštini vrati neki propis ukoliko smatra da ne uređuje neku oblast na odgovarajući način. Naveo je i da je potpisao izmene Zakona o referendumu, jer one nisu protivustavne, ali i da je zamolio Vladu Republike Srbije da Skupštini predloži izmene tog zakona, kako bi se ispunili zahtevi građana koji su prethodnih nedelja protestovali.

Čipčić je na pitanje kako su se ona i njene kolege organizovali da odu u Nedeljice, kazala „vrlo lako“.

„Mi, kao i dobar deo naroda, osećamo to kao veliki problem i muku. Kad znate u kakvim uslovima živimo, prirodno je i normalno da reagujemo na Rio Tinto, na Nedeljice, na sve što se dešava sada, prirodno i normalno je da imamo potrebu da odgovorimo na to“, ukazuje Čipčić.

A na to kakve su bile reakcije meštana kada su videli poznate glumce u svom selu, ona navodi da su „bili beskrajno radosni i zahvalni, nisu se libili da nam ispričaju i prijatne i poluprijatne i neprijatne stvari“.

Dodaje i da mnoge njene kolege misle kao ona, i da je „jako srećna što maltene cela mlađa garnitura mog Beogradskog dramskog pozorišta je jako uz nas dvadesetak koji smo otišli, bilo bi nas daleko više da kolege nemaju profesionalne obaveze“.

„Kad su takva pitanja, organizujemo se kad osetimo veliki problem, i onda smo svi zajedno i jači smo“, ističe ona i dodaje da „sigurno ima i onih koji se plaše da javno istupe, ali to je pravo svakog od nas“.

Govoreći o protestima prethodne dve subote širom Srbije kaže da se „beskrajno raduje energiji koja se probudila kod građana, mladosti koja je izašla na ulice, oni su najvažniji“.

„Znate, bila bih za to da ljudi preko 65 godina, gde spadam i ja, nemaju pravo glasa, mogu da daju savete, mladost treba da odluči gde će i kako i sa kime da živi“, navodi Čipčić i dodaje da „mladost koja je ostala u zemlji je čestita mladost“.

„To je kvalitetna mladost u koju treba imati vere i mnogo nade i ljubavi za njih“, poručila je glumica Vesna Čipčić.

BONUS VIDEO: Meštani Gornjih Nedeljica poslali poruku Vučiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare