Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se predsednik Srbije "još razmišlja da li da ode na Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani" 6. decembra. Brnabić je za televiziju Pink izjavila da smatra da je "važno da on bude u Tirani jer niko nema takav kredibilitet kao Aleksandar Vučić", kao i da je Evropska unija pokazala "neverovatno licemerje" oko najavljene vizne liberalizacije Kosova.

Govoreći o propustima vlasti iz Prištine, za koje je ocenila da ih Evropska unija prilikom donošenja te odluke nije uzela u obzir, Brnabić je rekla da je kosovska Vlada na čijem je čelu Aljbin Kurti „dva puta zabranila glasanje Srbima“, što je „brutalno kršenje Briselskog sporazuma“.

„Problem tablica je veštački napravljen od strane Aljbina Krutija, zato što on ne postoji, taj problem je rešen. Problem ličnih karata je veštački generisana kriza od strane Aljbina Kurtija, on je jednostrano kršio sve sporazume koji su potpisani. U sred Berlina je rekao da u Prištini ne postoji Briselski sporazum ‘nemamo ga i Zajednica srpskih opština ne dolazi u obzir'“, rekla je Brnabić.

Dodala je i da je u 2021. godini bilo 128 etnički motivisanih incidenata, odnosno napada na Srbe na Kosovu, dok je u ovoj godini do 2. decembra bilo 126 takvih napada, a da „ni za jedan od ovih incidenata niko nije odgovarao“.

Brnabić je rekla da je postavljanje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak „u tu takozvanu Vladu Kosova kao predstavnika Srba“, kao i imenovanje Rade Trajković za njegovog zamenika, umesto ministra iz Srpske liste koji je na poziv Beograda dao ostavku, došlo na osnovu „1.500 glasova“ koliko je Rašićeva stranka dobila na kosovskim izborima, u odnosu na Srpsku listu koja je na tim izborima dobila „30 puta više glasova“.

Ona je rekla da „ne priznaje Ustav Kosova“, i da je to za nju kao „ustav Karaburme“, ali da Srbe ne mogu da predstavljaju oni koji su dobili „30 puta manje glasova od Srpske liste“, koju podržava vlast u Beogradu.

***

BONUS VIDEO: Vučić poslao Anu Brnabić u Berlin, a on „zabio glavu“ u Pasuljanske livade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare