Ana Brnabic konferencija
Ana Brnabić premijerka tokom konferencije za novinare Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na konferenciji za medije posle sednice Vlade Srbije, čija je jedina tema bila Rio Tinto, da je ukinuta Uredba vlade o Prostornom planu projekta Jadar.

Premijerka je istakla da postoje zahtevi ekoloških organizacija koji su predati Vladi 12. januara 2022. godine, pa izjavila:

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli. Dakle, ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji“, rekla je premijerka i dodala:

„Gotovo je, sve je završeno što se tiče ‘Rio Tinta'“, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Kako je rekla Brnabić, u poslednjih nekoliko meseci imali smo proteste zbog Projekta „Jadar“ i Rio Tinta i kompanije Rio Sava.

Ana Brnabic konferencija
Ana Brnabić premijerka tokom konferencije za novinare Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Koja je u Srbiji od 2004, kada je dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje, krenula je u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu, 2012. dobili i rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika“, kazala je.

Naglasila je da trenutne vlasti nikada nisu imale nikakve ugovore sa Rio Tintom.

Ona je, posle sednice vlade, pokazala svu dokumentaciju vezanu za Rio Tinto i poslovanje u Srbiji preko ćerka firme Rio Sava eksplorejšen.

Pozvala je sve zainteresovane ekološke organizacije da se obrate vladi i preuzmu dokumente u vezi Rio Tinta, dodavši da ih mogu preuzeti i večeras, jer će ona biti u Vladi duže pošto mora da zavriši neke sastanke.

Mi se Rio Tinta ne plašimo

Brnabić je kompaniji Rio Tinto zamerila što nisu bili dovoljno otvoreni za komunikaciju sa građanima Jadra i Rađevine i medijima, ali i zato što nisu pružili dovoljno informacija o projektu ni lokalnim samoupravama, a ni Vladi Srbije.

Na pitanje da li će možda Rio Tinto tužiti Srbiju i tražiti odštetu , ona je navela da je tokom popodneva ta kompanija poslala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dopis, i poručila: Mi se Rio Tinta ne plašimo. Neka rade šta misle da je najbolje da rade. Da li će tužiti ili ne, ja u to sad ne bih ulazila“.

Licemerje stranaca

Premijerka je rekla i da nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije, navodeći da su najveći finansijeri iz SAD, SAD, Rokfeler fondacija i USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju i mnogi drugi, iz Velike Britanije Vestminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet, kao i Fondacija „Hajnrih Bel“ iz Nemačke.

Brnabić je navela da je o tome razgovarala i sa nekoliko ambasadora i da im je prenela tu istu poruku.

Prema njenim rečima, finansijeri iz inostranstva u poslednjih godinu i po dana „sjatili“ su se u Srbiju ne samo da finansiraju ekološke organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta.

„Ne bi bio problem da su zainteresovani za životnu sredinu i da nema tog licemerja da ti koji finansiraju proteste, napadaju kompanije iz tih zemalja, a mi treba da ih branimo i politički slabimo. Jel’ to igra koju igramo?“, upitala je Brnabić.

Ona je ocenila da to pokazuje da ovde neki žele „i jare i pare“, što znači, kako je rekla, da finansiraju proteste kako bi oslabili i slomili kičmu Aleksandru Vučiću, a istovremeno da njihove kompanije ostanu.

Ranije danas kompanija „Rio Tinto“ saopštila je da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar“.

„Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta“, naveli su iz Rio Tinta pre sednice Vlade Srbije.

Današnja sednica vlade i premijerkina objava nije odvratila aktiviste od protesta koji je najavljen za večeras u 19 časova ispred Predsedništva Srbije.

Podsećamo, dozvola za istražno pravo rude litijuma na području Jadra kompaniji Rio Tinto, nakon čega bi i sam projekat trebalo da bude okončan ističe u subotu 22. januara.

BONUS VIDEO: Vlast i Rio Tinto: Kalkulacija ili obmana?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare