Ana Brnabić i Vladimir Bilčik Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavil danas da se Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije za 2022. godinu, kao i Rezolucija o primeni Zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije, "zasnivaju na percepcijama, a ne na činjenicama i da zaobilaze da istaknu ili umanje značaj onoga što je zaista urađeno u Srbiji".

Brnabić je na sastanku sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimirom Bilčikom i predstavnikom EP u Međustranačkom dijalogu u Srbiji Matjažom Nemecom kazala da se u dokumentu uopšte ne spominje izrada i usvajanje seta pravosudnih zakona čiji je predlog Vlada usvojila, saopšteno je Vlade Srbije.

Ona je istakla da se u Rezuliciji ne ocenjuje na pravi način činjenica da je Srbija u veoma kratkom roku i u značajnoj meri usaglasila viznu politiku sa EU.

Govoreći o Rezoluciji, Brnabić je naglasila da se u tom dokumentu, potpuno suprotno činjenicama, Beograd, a ne Priština osuđuje za niz „eskalatornih poteza“, u godini u kojoj je „premijer privremenih institucija u Prištini Srbima na Kosovu i Metohiji (KiM) dva puta uskratio osnovno pravo glasa i u trenutku kada je, na Badnji dan, pucano na srpsku decu“ na Kosovu

„Ovi dokumenti, uključujući i predloženu rezoluciju, nemaju veze sa činjenicama“, naglasila je premijerka Srbije i ukazala da, upravo zbog toga, utiču na odnos građana Srbije prema evropskim institucijama i na pad podrške članstvu u EU u Srbiji.

Bez obzira na sadržaj dokumenata, naglasila je Brnabić, članstvo u EU „ostaje ključni prioritet Srbije.

„Kao predsednica Vlade, nastaviću da sprovodim reforme na našem evropskom putu jer verujem da je to u interesu svih građana i boljeg kvaliteta života“, poručila je premijerka u razgovoru.

BONUS VIDEO: O kosovskom sporazumu sa različitih pozicija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare