Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu
Aleksandar Bocan Harčenko Foto: N1

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da Zapad u rešavanju kosovskog problema ponovo doliva ulje na vatru insistiranjem da se Beograd i Priština usredsrede na takozvani nemačko-francuski predlog rešenja za Kosovo.

Bocan-Harčenko je ukazao da, po svoj prilici, za Zapad uopšte nije važan javni stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o predlogu Nemačke i Francuske, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

„Zapad je smanjio napetost, izazvanu problemom registarskih tablica, koji je Priština veštački stvorila, ali nije to uradio s ciljem normalizacije situacije u pokrajini. Sada ponovo doliva ulje na vatru“, naveo je ruski ambasador u Srbiji.

Podsetivši da je saglasnost na posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine dala Generalna skupština UN, Bocan-Harčenko je upitao da li se Brisel posavetovao sa članicama UN, od kojih više od 100 ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova, da bi „tako olako, zapovednički uvrstio francusko-nemački plan u agendu dijaloga“.

„Pitanje je, naravno, retoričko. Uz sve navedeno čini se da su u EU primili kao očekivane alarmantne poruke iz Tirane sa zajedničke sednice parlamenta Albanije i parlamenta Kosova u duhu ideja ‘velike Albanije’. To su poruke koje veličaju OVK i njene vođe, koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti“, naveo je Bocan-Harčenko.

BONUS VIDEO: „Traže nam da priznamo Kosovo“: Prva reakcija Vučića nakon odluke Evropskog parlamenta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar