Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nebojša Zelenović, koopredsednik stranke Zajedno i poslanik u Skupštini Srbije, na šestom Kongresu Evropske zelene partije u Kopenhagenu predložio je stvaranje Balkanske zelene partije.

Na kongresu je Zelenović razgovarao sa visokim zvaničnicima Evropske unije Anom Lurman, nemačkom ministarkom za evropska pitanja, poslanikom Evropskog parlamenta Kirianom Kafom, koji se nalazi na čelu Komiteta za energetsku efikasnost i transport, Basom Ejkautom, potpredsednikom Zelenih u EP, a razgovarao je i sa Gvendolin Delbos-Korfild, članicom EP i poslanicom Zelenih.

„Zapadni Balkan treba da se posmatra kao jedna celina, ukoliko želimo da rešimo sva otvorena pitanja. Samo ukoliko delujemo kao jedan entitet možemo brže ići kao EU i punopravnom članstvu. Suština je da se napravi Zelena balkanska partija sa jednim centrom u regionu, koji će biti kao Brisel u Evropskoj uniji. EU treba da pomogne da se reše problemi na Zapadnom Balkanu, koji se bez nje ne mogu rešiti“, rekao je Zelenović na kongresu, a saopštila ova partija.

„Imamo ideje kako ovaj proces da bude učinkovit“, nastavio je Zelenović.

Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu snažno bi uticalo na ubrzanje privrednog rasta Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Grčke, ali i zemalja srednje Evrope, istakao je koopredsednik stranke Zajedno.

„Pre svega toga došli bismo do sigurnog i dugoročnog uklanjanja uzroka sukoba i nestabilnosti u ovom delu Evrope. Na Balkanu svi treba da budu veliki dobitnici, a niko ne mora da bude gubitnik. Najveći dobitnik biće EU. Na ovaj način, EU će pokazati da može da postane globalna sila. Ko ne može da reši probleme na pragu svoje kuće, ne može odlučujuće uticati na sudbinu sveta“, dodao je on.

„Stav zelene stranke Zajedno, koju danas predstavljam jeste da Srbija može snažno da pomogne EU, ukoliko EU sada pomogne Srbiji. Neophodno je promeniti način rešavanja najvećeg problema na Zapadnom Balkanu. Zajedno se zalaže da se sva otvorena pitanja rešavaju istovremeno, a cilj je da bude postignut dogovor između svih regionalnih entiteta i EU“, istakao je Zelenović.

Stranka Zajedno veruje da je stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u regionu način da svi zajedno „uđu u ubrzani proces pridruživanja EU“.

„Pre toga neophodno je postići potpuno usaglašavanje odbrambene i bezbednosne politike svih regionalnih činilaca međusobno i usaglašavanje između EU i ovako usaglašene regionalne politike“, rekao je Zelenović.

„Evropski zeleni treba da budu ti koji će pomoći najviše punoj integraciji i da je zagovaraju u EU, jer žele da se Zapadni Balkan priključi EU što pre. Važno je da EU posveti pažnju Zapadnom Balkanu i pomogne mu, jer će tako pomoći i sebi. Mi ćemo pomoći EU, ako ona pomogne nama. Srbija treba da pokaže inicijativu kao najveća država Zapadnog Balkana, da da prihvatljivu ponudu ostalim državama u regionu Zapadnog Balkana. Dogovor svih zemalja ovog regiona prethodi strateškom dogovoru sa EU, nakon kojeg ćemo svi krenuti u veliku tehnološku revoluciju u oblasti ekonomije i energetike“, izjavio je još koopredsednik stranke Zajedno.

***

BONUS VIDEO – Stojković: Ne nasedajte na Vučićevu propagandu, mi smo rupa evropskoj mapi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar