Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Aljbin Kurti nije komentarisao navode predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji ga je juče nazvao „terorističkim ološom“, dok je nastavio da govori o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Na događaju u HANDIKOS-u, novinari su mu postavljali pitanja o ovoj Vučićevoj izjavi, ali i o izjavama američkog ambasadora u Beogradu, Kristofera Hila.

„Mogu da govorim o stavovima i idejama, mogu da govorim o uzajamnim dogovorima i nesuglasicama, ali ne mogu da govorim o stepenu obrazovanja šefa države našeg severnog suseda“, rekao je Kurti misleći na Vučića, prneosi KoSSev.

U vezi sa Hilovim navodima – da neće biti daljih sporazuma sa Srbijom bez rešavanja pitanja kolektivnih prava Srba kazao je:

„Međutim, prava manjina na Kosovu ili nevećinskih zajednica na Kosovu regulisana su posebnim poglavljem Ustava Republike Kosovo, u ukupno šest članova – od člana 57 do člana 62“.

Kurti je, govoreći o ZSO, rekao da to ne može biti samo jedan od 33 najvažnija i glavna sporazuma, i dodao da Vlada Kosova želi, i da će poštovati prava manjina.

Sa druge strane, kaže da oni koji misle drugačije od onoga što stoji u kosovskom Ustavu, moraju da argumentuju gde je to pogrešno.

„Smatram da oni koji su nezadovoljni Ustavom Republike Kosovo treba da nose teret dokazivanja i argumentacije, da nam pokažu šta nije u redu, a šta nije dovoljno“.

„Kada je u pitanju Zajednica opština sa srpskom većinom, nemam novi odgovor“, poručio je Kurti.

„Mi želimo i moramo da poštujemo prava manjina, ali ponavljam da oni koji žele nešto drugačije od onoga što je Ustav Republike Kosovo predvideo, moraju pokazati kako je Ustav Kosova bio pogrešan“.

***

BONUS VIDEO – Obraćanje Vučića u nacionalnom dnevniku TV Pink

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar