Natan Albahari Foto: N1

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari ocenjuje da je odluka REM da obustavi rad, zbog toga što im je, kako su naveli u večerašnjem saopštenju, "ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM", prosto odugovlačenja sa donošenjem odluke o petoj frekvenciji.

„Kako REM može da stupi u štrajk, ne znam šta to znači. To nije nezavisna insitucija i uopšte ne radi u skladu sa zakonom“, smatra Albahari.

On za navode REM da su godinama izloženi pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora, kaže da ne bi rekao da su to neki pritisci, „već potreba da rade po zakonima i propisima“.

„Oni to nisu radili kad su dali prve četiri frekvencije, to smo videli i u izveštaju Evropske komisije, sada čekamo za petu, za koju su već rokovi istekli. Prosto mislim da je to odugovlačenje sa donošenjem odluke o petoj frekvenciji. Ovo je manipulacija javnog mnjenja, još jedna produžena ruka SNS“, zaključuje Albahari u emisiji Iza vesti o odluci REM da obustavi rad, što su saopštili posle večerašnje telefonske sednice.

Savet REM-a je 10. avgusta raspisao javni konkurs za izdavanje jedne dozvole za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije, na koji su se prijavile televizije Nova S, Kopernikus, Kurir i BK.

Na prethodnom konkursu, dozvole za frekvencije s nacionalnom pokrivenošću na rok od osam godina dobile su televizije: Pink, Hepi, Prva i B92.

Bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević kazao je da je rok za dodelu pete nacionalne frekvencije istekao 26. novembra i da nije tačna izvjava predsednice Saveta REM Olivere Zekić da rok za odlučivanje o dodeli pete nacionalne frekvencije nije predviđen.

U znak protesta zbog, između ostalog i toga, televizije N1 i Nova S su odlučile da ne emituju program od 6. do 7. decembra u ponoć, sa crnim ekranom na kojem je pisalo – Mrak u Srbiji bez slobodnih medija.

Na pitanje da li je ono što se poslednjih dana dešava u Skupštini Srbije, gde smo svedoci svađa i uvreda između poslanika pozicije i opozicije, regularno ili vanredno stanje, on kaže da jeste vanredno stanje, ali je rezultat nepoštovanja poslovnika i pravilnika, i „ako vlast nastavi da guši naša prava (opozicije), onda će takva situacija da se nastavi“.

„Ne očekujemo da se izglasaju naši zakoni i dobiju većinsku podršku, ali mi imamo pravo da se naš glas čuje“, ističe.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Obradović: Uspešna akcija TV Nova S i N1, REM je u službi režima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar