Kristofer Hil Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / Profimedia

Američki Senat potvrdio je da je Кristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji.

To je objavljeno na Tviter nalogu Demokratske većine u Senatu SAD, gde je istovremeno potvrđeno imenovanje još nekoliko američkih ambasadora. Američki predsednik Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra prošle godine Кristofera Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Кristofer Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.

Hil je bio ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji. Domaćoj javnosti poznat kao specijalni izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu. U biografiji Kristofera Hila navodi se da je karijerni diplomata, član službe spoljnih poslova. Hil je profesor na Univerzitetu Kolumbija na katedri za međunarodne i javne poslove.

Nakon povlačenja iz službe spoljnih poslova 2010. godine Hil je bio ambasador SAD u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika i šef američke delegacije u pregovorima o Severnoj Koreji. Bio je „član pregovaračkog tima čiji su napori doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je okončan sukob u BiH“.

PROČITAJ JOŠ:

Deset godina je bio dekan škole za internacionalne studije Džozef Kembel, a zatim je predavao i na Univerzitetu u Denveru, navodi se na sajtu Bele kuće. Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frejžer za pregovore o miru i nagradu za izuzetnu službu državnog sekretara. Hil je poznavalac prilika na Balkanu. Bio je predstavnik SAD u diplomatskom pokušaju koji je na kraju okončan pregovorima o Kosovu u Rambujeu.

Rođen je u Parizu 10. avgusta 1952. i sa porodicom je još kao dete putovao i živeo širom sveta.

Oženjen je učiteljicom Džulijom En Ricek rođenom na Floridi, s kojom ima troje odrasle dece, sina i dve ćerke – Natanijela, Ameliju i Klaru. Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik. Diplomata je od karijere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram