Goran Nešić Ciga Foto: STR / AFP / Profimedia/MUP/EPA/ELVIRA URQUIJO A.

Držao je dva fudbalska kluba, slovio je za jednog od najmoćnijih mafijaša Južne Amerike, a u Srbiji su ga prozvali "srpski kralj kokaina". Goran Nešić, zvani Ciga i Debeli, u kriminalnoj hijerarhiji je bio čak i iznad Darka Šarića, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina. Portal Nova.rs u serijalu tekstova otkriva ko su narko-bosevi sa Balkana koji su imali ključne uloge na svetskom tržištu droge.

Nema ko za njega nije radio, a svojim slugama nazivao je čak i najozloglašenije narko-boseve sa Balkana. Naime, 2018. godine kao bomba je u medijima odjeknula vest da je Nešić, „srpski kralj kokaina“, konačno izručen Srbiji iz Brazila i upućen u Zabelu na izdržavanje kazne zatvora od osam godina.

Za Nešićem je bila raspisana međunarodna poternica zbog organizovanja šverca 24,5 kilograma heroina iz Bugarske 2001. godine, a droga je bila namenjena tržištu Srbije, Holandije i Švajcarske.

Goran Nešić Ciga Foto: MUP

U međuvremenu je utočište našao u Latinskoj Americi, gde se visoko pozicionirao u lestvici narko-dilera. Razvio je svoju mrežu, kontakte i ubrzo postao jedan od ključnih ljudi za šverc droge u Evropu.

Kako su mediji svojevremeno pisali, pozivajući se na podatke brazilske policije, Darko Šarić i Nenad Stojanović Keka „bili su samo zaposleni u klanu koji je formirao Nešić“.

O tome koliko je bio moćan Ciga dovoljno govori i podatak koji su mediji izneli pre nekoliko godina, a to je da je Šarića i Keku nazivao svojim slugama.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ciga je važio za jednog od moćnijih kriminalaca, a u Brazilu je držao čak dva fudbalska kluba.

U tom periodu, osnovao je i klan koji je delovao u brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonija, kao i brazilskom delu Amazonije. Njegova krimi-grupa je navodno drogom snabdevala čak i „klan Amerika“.

Ipak, široj javnosti Nešić je postao poznat tek kada je uhapšen u Brazilu, 2011. godine u akciji “Niva”. Veliku akciju su sprovodile brazilske federalne policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) pod okriljem američke DEA.

Kokain, droga
Foto: Shutterstock

Grupa koja je „pala“ sumnjičila se za šverc 620 kilograma kokaina i pranje novca. Klanu je tada bilo blokirano raspolaganje nad 31 objektom, 15 luksuznih vozila i tri broda, u vrednosti oko 16 miliona dolara, kao i četiri firme, turistička agencija “Kum turismo”, agencija za konsalting i nekretnine.

Hapšenjem Nešića, kriminalnoj grupi je zadat udarac od kog se nije oporavila.

Živeo u „Tvrđavi“

Kako je Blic je pre nekoliko godina pisao, Goran Nešić je navodno živeo u vili koju su Brazilci nazvali „Tvrđava“. Opasana je metalnom ogradom kroz koju je bila puštena struja, a imala je brojne kamere. Takođe, vilu su čuvali i telohranitelji. Komšije su tvrdile i da Nešića nikada nisu videle.

Nešić je u Brazilu živeo pod lažnim identitetom, s dokumentima na ime Ilija.

Foto:Slađana Đermanović/Nova.rs

Navodilo se da je bio na vezi s brazilskim narko-kartelima, te da je od njih obezbeđivao kokain, kojim je snabdevao krimi-grupe na Balkanu.

O njegovom hapšenju pisali su svi svetski mediji. Govorili su da je u trenutku stavljanja lisica na ruke bio potpuno miran.

„U stilu velikog bosa, u luksuznom letnjikovcu u Bauru uhapšen je u potpuno ležernom izdanju“, prenosili su mediji ranijih godina.

BONUS VIDEO: VIDEO Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar