Aleksandar Vučić. Foto: Damir Banda/MC Odbrana

Na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" trenutno se održava Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", kojoj prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić, ali i najviši predstavnici države. Vučić je nakon vojne vežbe rekao da su policija i vojska spremne da zaštite Srbiju.

Vučić je najpre prisustvovao prikazu na poligonu „Orešac“ u 11 sati, a potom i izvođenju vežbe na poligonu „Pasuljanske livade“.

Foto: Ministarstvo odbrane

U tačno 11 sati počela je vežba „Odgovor 2021“, a reč je o zajedničkoj akciji vojno-policijskih snaga protiv terorističke grupe koja je napala farmaceutsku kompaniju, izmestila se u selo Orešac i za taoce uzela putnike autobusa.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Vučić je, nakon predaje raporta, pozdravio pripadnike vojske tradicionalnim pozdravom – Zdravo!

vucic pasuljanske livade
Aleksandar Vučić. Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vežba je počela ispaljivanjem signalne rakete. Vučić je dao dozvolu za početak vežbe.

Uzvik „Signal Avala“ označio je početak vežbe.

Na poligonu se nalaze i helikopterske ekipe.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIC

Vodi se paralelna borba sa teroristima na kopnu i u vodi.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIC

Vežba ima pet segmenata tokom kojih će bezbednosne snage dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi uz upotrebu osam helikoptera, 22 oklopna borbena vozila „Miloš“ i hamer, sedam desantnih čamaca tri sistema bespilotnih jedinica i antidron sistema združenim snagama neitralisati teroriste i rešiti talačku krizu.

Prvi deo vežbe na poligonu „Orešac“ završen je oko 11.30.

Drugi deo taktičke vežbe: Državni vrh stigao na Pasuljanske livade

Oko 12.30 sati počeo je drugi deo vojne taktičke vežbe na Pasuljanskim livadama.

„Signal odbrana“, označio je početak pokazne vežbe.

Foto: Ministarstvo odbrane

Dejstvuju lovačka i bombarderska avijacija, helikopteri i artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane.

Jedinice Kopnene vojske prikazuju manevar i vatreno dejstvo savremenih oklopnih borbenih vozila, sredstava artiljerije i širok dijapazon pešadijskog naoružanja.

Zadatak helikoptera Mi-35 na današnjoj vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protivnapada. Helikopteri Mi-35 dejstvovaće nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Vežba je počela tako što se izvršio daljinski pilotirani vazduhoplov „CX – 92″ iz vazdušnog prostora sa visine oko 5.000 metara, nakon čega je izviđačka četa u ulozi borbenog osiguranja operativne grupe dejstvovala po neprijatelju sa ciljem da ga uspori i prisili na prevremeni razvoj snaga.

Nakon ostvarene vatre po neprijatelju, vršiće se izvlačenje po vodovima iz borbenog dodira uz vatrenu zaštitu bataljonske vatrene grupe.

Daljinski pilotirani vazduhoplov će izvršiti dejstvo raketom „vazduh – zemlja“ na uočeno borbeno vozilo neprijatelja, nakon čega se nastavlja izviđanje zone operacije iz vazduha, piše Tanjug.

Kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora kao i lovačku zaštitu snaga u toku izvođenja operacije vrše avioni tipa MiG 29, koji će izvršiti i nalet, ali i lovačku zaštitu udarnih grupa lovačko-bombarderske avijacije.

Foto: Ministarstvo odbrane

Lovačko-bombarderska avijacija dejstvovaće po neprijatelju s ciljem vazduhoplovne vatrene podrške, prenosi Tanjug.

U cilju sprečavanja nastupanja neprijatelja, brigadna raketna grupa višecevnih lansera raketa Plamen S ostvariće dejstvo po neprijatelju u rejonu objekta Veliki Antrvelj, a vatrenu podršku snaga u odbrani nastavlja brigadna artiljerijska grupa dejstvom samohodne haubičke baterije.

Biće prikazana i akcija pod okriljem noći gde će Žandarmerija izvršiti blokadu, rasecanje i neutralisanje ubačene grupe od veličine oko 10 ljudi.

Vojno-taktička vežba je završena oko 1.30 sati.

Vučić: Spremni smo da zaštitimo Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti po završetku vežbe rekavši da su pripadnici policije i vojske pokazali umeće i snagu.

„Veoma sam ponosan na ono što smo danas videli u Banatu i na Pasuljanskim livadama, a videli smo kako zajedno mogu da rade MUP i Ministarstvo odbrane, MUP i vojska. Spremni smo uvek i na svaki način da zaštitimo Srbiju“, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na to kako „Pancir“ gađa, kako je rekao – 5.000 metaka od 30 mm u minutu.

„To bukvalno ruši brdo i ogromno je pojačanje za Vojsku Srbije. Videli smo i kako tuku i na kojoj udaljenosti helikopteri Mi-35 i gama helikopteri. Žandarmnerija je pokazala odlično umeće“, istakao je Vučić.

On je najavio i ulaganja u vosjku i policiju u narednom periodu.

„Naša vosjka i policija moraju da budu još mnogo snažnije, da pripadnici imaju bolje uslove za život. Verujem da daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem armije i policije možemo preventivno da delujemo i da odvratimo svakog agresora“, poručio je Vučić.

O slučaju pukovnika Lalovića: Pomoći ćemo porodici

Vučić je u obraćanju upitan za slučaj penzionisanog pukovnika Gojka Lalovića, koga su u četvrtak izvršitelji izbacili iz doma na Bežanijskoj kosi.

„Ne znam ništa o slučaju pukovnika Lalovića, taj zakon je donet u julu 2012., donela ga je druga vlast. Spreman sam da primim porodicu Lalović, da vidim sve što možemo da im pomognemo i obezbedimo normalni život. Gledaćemo da im pomognemo na svaki način“, rekao je Vučić.

Vučić se potom ponovo osvrnuo na današnju vežbu.

„Ponosan sam na našu policiju i našu vojsku. Živela Srbija“, rekao je on.

Predsednik Srbije, odgovarajući na pitanja novinara, istakao je i da će dva puta ići u Brisel i da očekuje dobre i konstruktivne razgovore, kao i u maju ili junu nastavak dijaloga sa Prištinom. Rekao je da će tokom prve posete Briselu razgovarati sa evropskim predstavnicima – Boreljom, Fon der Lajen, Vareijem i Lajčarkom.

„To je važna poseta i razgovaraćemo o svim temama. Ne očekujem pritiske već važne i konstrktivne razgovore za Srbiju“, kazao je Vučić.

Dodaje da će drugu posetu Briselu imati u maju ili junu.

„A onda u dugoj poseti u maju ili junu, ako toga bude, videćemo, očekujem nastavak dijaloga sa Prištinom“, kazao je Vučić.

Dodik: Vojska Srbije je impresivna

Današnjoj pokaznoj vežbi prisustvovao je i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da impresivno izgleda prikazana sposobnost i opremljenost Vojske Srbije i policije na vežbi „Odgovor 2021“.

Istakao je da sposobnost i opremljenost srpske vojske i policije ohrabruje, jača patriotizam i svest o potrebi odbrane našeg naroda.

„Uvek sam impresioniran dostignućima i umećima vojske i policije Srbije“, rekao je Dodik.

 

Više od 1.500 vojnika i policajaca

Između ostalog, pomenutoj vežbi prisustvuje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar policije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, saopštila su ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Vežba se istovremeno izvodi na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“ i u njoj učestvuje oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare