Foto: Shutterstock

Grupa roditelja čija deca idu u predškolsku ustanovu "Povratak prirodi" u Zemunu, prijavili su navodno vršnjačko i seksualno uznemiravanje koje se, kako tvrde, desilo između dečaka predškolske grupe. Oni su čitav slučaj prijavili policiji, potvrđeno je za portal Nova.rs.

Za Nova.rs je potvrđeno da je slučaj prijavljen policiji, te da se ispituju sve okolnosti. O celom događaju obavešteno je i Više javno tužilaštvo.

Redakcija portala 24sedam došla je do prijave koju su roditelji podneli, a koju prenosimo bez pominjanja imena dece.

„Ovim putem Vam se obraćamo kao grupa roditelja čija deca pohađaju nastavni program predškolske ustanove ‘Povratak prirodi’ u Zemunu na adresi Pregrevica br. 96. Imamo osnovane sumnje da se među decom pomenutog vrtića dogodilo seksualno uznemiravanje među vršnjacima predškolske grupe, u kojem su dva dečaka zatvorili trećeg dečaka u toalet, pri čemu ga je jedan držao za ruke, dok mu je drugi stavljao svoje prste u anus, napravivši mu podlive u pomenutoj regiji. Takođe postoje osnovane sumnje da su isti dečaci, na isti način napastvovali još jednog dečaka, koji u poslednjih mesec dana, iznenada svom ocu i majci ne dozvoljava da ga obrišu posle velike nužde. Drugi dečak apsolutno odbija da priča na ovu temu, zbog čega roditelji osnovano sumnjaju da je i on žrtva ovakvih događaja od strane dečaka iste grupe.

Policija
Policija

Takođe, navodimo da postoji još dece koja ne žele da razgovaraju na ovu temu ili daju samo kratke i nepotpune odgovore svojim roditeljima koji pokušavaju da saznaju da li su i oni eventualno bili žrtve pomenutih događaja.

Prvi ovakav incident, dogodio se pre više od dve nedelje. Raspolažemo sa informacijama da PU ‘Povratak prirodi’ nijednog trenutka nije prijavilo dešavanja nadležnom Centru za socijalni rad. Takođe su pored te neispunjene zakonske obaveze, kategorički odbili da organizuju roditeljski sastanak, na kojem bi roditeljima dali informacije, koje su od značaja u vezi gore pomenutog, zbog čega smo im ukazali na zabrinutost za svoju maloletnu decu, koja nisu u stanju, niti mogućnosti da zaštite svoja prava i interese. Te iz svega toga postavljamo pitanje zbog čega pomenuta predškolska ustanova odbija da sve gore pomenuto prijavi nadležnim institucijama, radi eventualnog preduzimanja mera iz svoje nadležnosti?!

Kako su neki od roditelja zabrinuti zbog postupanja vaspitne ustanove, svoju decu su povukli iz iste, ne bi li eventualno sprečili ovakve ili slične nemile događaje. A s obzirom na reagovanje PU ‘Povratak prirodi’, isti roditelji nisu sigurni na koji način treba da reaguju i kome da se obrate za pomoć.

Napominjemo da se veliki broj dece u kontinuitetu žali na jednog istog dečaka. Deca, tj. dečaci predškolske grupe iznose nezadovoljstvo, strah da govore o tome, pravdajući se da trpe fizičko i psihičko nasilje, dok devojčice ‘samo’ psihičko. Uprava iz vrtića je i na ovo takođe ostala nema. Odgovor koji smo dobili od rukovodioca je da je njihova procena da su roditelji oba deteta koja ispoljavaju pomenuta ponašanja, sasvim ‘normalni’ ljudi i da druga deca sigurno preteruju u svojim prepričavanjima“, piše u pismu.

Pročitajte još:

Dodaje se da su dvojica dečaka članovi predškolske grupe.

„Ovim putem, kao roditelji, ukazujemo zabrinutost, kako za svoju, tako i za decu koja su i sama učesnici pomenutog neprimerenog ponašanja, koji eventualno može da ukaže na neki vid zanemarivanja ili zlostavljanja od strane njihovih roditelja, a najviše zbog razvojnog doba u kom se isti nalaze. U prilog tome govori i činjenica da je majka od jednog od njih, do skora na socijalnim mrežama objavljivala svoje polunage slike. Molimo Vas za što brže reagovanje i preduzimanje mera iz Vaše nadležnosti, kako smo kao roditelji više nego uplašeni i zabrinuti za elementarnu fizičku i psihičku bezbednost naše dece, kako sa vrtićem nije uspostavljenja saradnja u aktuelnim pomenutim događajima. Roditelji dece PU ‘Povratak prirodi’,“ navodi se u pismu.

BONUS VIDEO: Okretnica autobusa na Karaburmi na kojoj je žena tragično izgubila život

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare